Sałatka z kapusty pekińskiej z kukurydzą

 

Zastanawiałam się właśnie, jak połączyć przepis na tę sałatkę ze specyfiką mojego bloga, prezentującego dania zrobione przy pomocy kuchenki mikrofalowej. I przypomniałam sobie : w przepisie jest papryka konserwowa, tudzież takie ogórki a ja w sezonie robię paprykę i ogórki konserwowe na bieżące potrzeby właśnie w kuchence! Trzeba przygotować zalewę – do octu dodać tyle wody, by stanowił roztwór 2 % ( np przy 10% occie  – 4/5 szklanki wody, 1/5 octu. Dodajemy pół łyżeczki soli, łyżeczkę cukru, ziele angielskie i pieprz w ziarnach. Kroimy paprykę w dowolne kawałki, wkładamy do zalewy i do kuchenki na 15-20 min na 700 W. Ogórki trzeba nakłuć widelcem, warto też dodac do zalewy ząbek czosnku i gałązkę koperku. Tyle o domowych warzywach konserwowych, pora na sałatkę:

SAŁATKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ Z KUKURYDZĄ

Kilka liści kapusty pekińskiej
mała papryka konserwowa
duży ogórek konserwowy
duże jabłko
pół puszki kukurydzy
łyżka posiekanego koperku
ocet winny
oliwa
pieprz ziołowy, sól

Kapustę poszatkować, posolić i odstawić na 5 min. Paprykę  pokroić w kostkę, ogórek w półplasterki. Jabłko zetrzeć na grubej tarce. Wymieszać wszystko, dodając kukurydzę.  Zrobić sos: ocet winny mieszamy z oliwą w proporcjach 1:3, dodajemy pieprz ziołowy i koperek. Polewamy sosem, mieszamy i podajemy jako samodzielne danie z pieczywem lub jako dodatek do obiadu.

Smacznego!

(Odwiedzone 301 razy, 1 dzisiaj)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.