U nas w domu na niedzielne śniadania jemy zwykle jajka na miękko i do tego jakieś lekkie sałatki . Jajka gotuje mój mąż a sałatki ja robię. Ostatnio jednak zachciało mi się odmiany i potraktowałam jajka jako element sałatki, gotując je na twardo. Jako bazę wykorzystałam liście kapusty pekińskiej, która o tej porze roku ma jeszcze jakiś smak w odróżnieniu od „plastikowej” sałaty. Dla aromatu dodałam nieco suszonych pomidorów z zalewy a oliwę od nich wykorzystałam do sosu winegret, którym polałam sałatkę. Nie miałam akurat żadnej zieleniny, ale pokroiłam drobno liście pora, nasoliłam by zmiękły i doskonale uzupełniły wszystko.
SAŁATKA Z JAJKIEM, SZYNKĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI
kilka liści kapusty pekińskiej
2 jajka na twardo
kilka plastrów wędzonej szynki
trochę duszonych pieczarek
kilka suszonych pomidorów z zalewy
zielony liść pora
sól, biały pieprz, papryka wędzona
2 łyżki oliwy od suszonych pomidorów
niepełna łyżka octu winnego
Liście kapusty pekińskiej porwałam na kawałki , posoliłam lekko i ułożyłam na talerzu. Liść pora pokroiłam drobno , posypałam solą i wymieszałam żeby zmiękł. Obrane jajka pokroiłam na ćwiartki.
Na kapuście ułożyłam posolone jajka, kawałki szynki, pieczarki i suszone pomidory. Zmieszałam oliwę od pomidorów z octem, dodałam biały pieprz , ubiłam lekko widelcem. Polałam tym sosem sałatkę i na koniec posypałam kawałkami pora i wędzoną papryką. Ostawiłam na 15 minut dla nabrania smaku.
Sałatka bardzo nam smakowała, była miłą odmianą od standardowych niedzielnych śniadań.
Smacznego !
Smakowita sałatka 🙂
Idealna na śniadanie 🙂
smakowita !- masz świetne pomysły śniadaniowe
dziękuję Lutko 🙂
Mniam! Podoba mi się taka sałatka 🙂
bardzo lubię takie dania, chętnie bym zjadła 🙂
ciesze sie ze sie wam podoba 🙂
Smaczne śniadanko i zupełnie inne od tych naszych niedzielnych – u nas zwykle owsianka i jajecznica 🙂
smacznie i jak kusząco wygląda w słoneczku
Zdjęcia w zimowym słońcu ciekawie wychodzą 🙂
Świetna, kolorowa!
Na imieniny mojej Ciotki Danki będzie jak znalazł 😉 dzięki za podpowiedź