Sałatka z fasolki z jajkami i boczkiem

Fasolkę szparagową z boczkiem widziałam w jakimś programie kulinarnym. Przyszło mi do głowy, żeby dodać do niej jajka na twardo i wtedy powstanie fajna letnia sałatka, niezbyt ciężka  a jednocześnie sycąca.

SAŁATKA Z FASOLKI Z JAJKIEM I BOCZKIEM

OK. 30O g zielonej fasolki szparagowej, świeżej lub mrożonej
kilka jajek na twardo
kawałek wędzonego boczku
mała cebula
szczypiorek
sól, pieprz, majeranek
Fasolkę ugotować prawie na miękko, soląc pod koniec gotowania. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć z posiekaną cebulą. Odcedzić i rozłożyć na półmisku. Położyć na nią połówki jajek na twardo. Polać stopionym boczkiem z cebulą, posolić, dodać pieprzu i majeranku. Na koniec posypać szczypiorkiem . Na ciepło można podać jako letnie drugie danie, na zimno- jako sałatkę, np. na kolację. Smacznego !

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.