Wyrosła ma na grządce sałata, której smak jest nieporónywalny z tą kupioną w sklepie czy nawet na straganie. Robię na jej bazie różne sałatki , dodając aromatyczny ocet mniszkowy , zrobiony już w tym roku. Sałatka z truskawkami i mozzarellą przyszła mi do głowy po nabyciu kobiałki truskawek do deserów. Pasują mi one też do delikatnej, letniej sałaty a różne sery, czy to ostrzejsze kantrastowo w smaku czy też łagodne też są znakomitym dodatkiem . Zamiast bazylii dorzuciłam miętę , uwielbiam połączenie jej smaku z truskawakami.
Łagodne smaki trzeba było czymś zaakcentować, na koniec posypałam więc sałatkę pieprzem z młynka, czarnym, ale kolorowy też się nieźle spisze.
SAŁATKA Z TRUSKAWKAMI I MOZZARELLĄ
Główka sałaty ( miałam masłową, delikatną)
kulka mozzarelli
kubek truskawek
garśc liści mięty
sól, pieprz z młynka ( czarny lub kolorowy)
ocet mniszkowy ( moze być też jabłkowy, winny czy balsamiczny) – łyżka
dobry olej lub oliwa ( łyżka)
Umyte i osuszone liście sałaty układam na talerzu, lekko solę. Na nich kładę pokrojone na pół plastry mozzarelli i połówki truskawek. Dorzucam listki mięty, skrapiam octem i olejem, na koniec posypuję wszystko pieprzem z młynka. Sałatka doskonale smakuje oziębiona, dobrze więc ją wstawić do lodówki na pół godziny, ale podana od razu też jest dobra.
Uwielbiam tę porę roku, kiedy można rozkoszować się świeżymi owocami i zieleniną i kombinować z nich różne sałatki. Sprzyja to też zdrowemu trybowi życia , a jeszcze jak założymy np. buty nike i pobiegamy, to nasze wysiłki kulinarne zaprocentują jeszcze bardziej.
Truskawki w deserach to letnia klasyka, ale w sałatkach na wytrawnie też doskonale się spisują , korzystajmy z sezonu na różne sposoby.
Smacznego !
Zaintrygował mnie ocet z mniszka
Nigdy nie jadłam sałatki z truskawkami, czas to zmienić 🙂 Wygląda smakowicie!
Polecam, truskawki świetnie pasują do sałaty , która o tej porze smakuje najlepiej.
Beata, jest bardzo aromatyczny, teraz robię z kwiató dzikiego bzu, na podobnej zasadzie 🙂