Sałatka pomidorowo-paprykowa z oscypkiem

 

Sałatka trochę z tęsknoty za latem, ale też z jesiennym akcentem i czymś konkretnym, bo pogoda jednak nas nie rozpieszcza. Oscypka kupiłam na kiermaszu świątecznym w Poznaniu, zjadłam sobie przy okazji na ciepło z żurawiną. Niestety, w tym roku nie mam zdjęć z Festiwalu Rzeźby Lodowej, bo jeszcze ich nie było ( byłam w ubiegłym tygodniu).

 

SAŁATKA POMIDOROWO-PAPRYKOWA Z OSCYPKIEM

 

2 pomidory

3 suszone pomidory z zalewy

po pół czerwonej, pomarańczowej i zielonej papryki

pół cebuli

kilka białych części liści kapusty pekińskiej

Średni oscypek

2 łyżki oliwy + jedna od suszonych pomidorów

łyżka octu balsamicznego

sól, pieprz ziołowy, papryka wędzona

suszona bazylia i zioła prowansalskie

Paprykę, cebulę i liście kapusty pekińskiej pokroiłam i posoliłam. Po 15 minutach dodałam pokrojone pomidory, świeże i suszone, oscypka i polałam oliwą i octem balsamicznym. Doprawiam przyprawami i ziołami, wymieszałam i wstawiłam do lodówki na pół godziny, żeby się „przegryzła”.

Wyszła bardzo smaczna, warzywa przyjemnie chrupały i pasowały do ostrego oscypka a oliwa od suszonych pomidorów tez zrobiła swoje. Polecam, nie tylko zimą !

Smacznego !

 

 

9 przemyśleń nt. „Sałatka pomidorowo-paprykowa z oscypkiem

  1. WITAMY NA TWOJEJ STRONIE- PRZEGLĄDAMY PRZEPISY I KOMENTUJEMY.SAŁATKĘ I MÓWIMY, ŻE PO OSCYPKI TO TYLKO W ZAKOPANEM I STASIKÓWCE. POZDRAWIAMY – SIOSTRY – HALINKA I URSZULA

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.