Sałatka owocowa z płatkami róży


Planując tę sałatkę, zastanawiałam się, jakie mam owoce w domu. Zawahałam sie przy jabłkach – o tej porze roku ich smak nie jest rewelacyjny. I wtedy przypomniałam sobie przepis na kandyzowany arbuz, podpatrzony w „Mojej greckiej kuchni” na kuchni tv ( przepis w lipcu ubiegłego roku). Postanowiłam uatrakcyjnić jabłka wg. tego przepisu, gotując nieco krócej, bo jabłka nie są tak twarde, jak biała część arbuza. Wykorzystałam też syrop od kandyzowanych jabłek jako sos do sałatki. Zatem przepis:

SAŁATKA OWOCOWA Z PŁATKAMI RÓŻY

1 banan
1 kiwi
2-3 jabłka
kawałek ananasa ( może być z puszki)
szklanka truskawek
kilka suszonych moreli
płatki z jednej róży
cytryna i limonka
3/4 szklanki cukru
1 i 1/2 szklanki wody
cynamon i wanilia w dowolnej formie
Jabłka należy obrać i pokroić w ósemki. Zalać wodą z dodatkiem soku z cytryny, aby je ujędrnić i zostawić tak na 15 min. Przygotować syrop: cukier zalać wrzącą wodą i mieszać do rozpuszczenia. Dodać kawałek kory cynamonowej i laski wanilii lub nieco cynamonu w proszku i cukru z prawdziwą wanilią. Włożyć odcedzone jabłka do syropu i wstawić do kuchenki na 20 min na 600 W. Wyjąć, ostudzić. Dodać sok z jednej limonki i wstawić jeszcze na 10 min na 500 W. Wyjąć, ostudzic, odcedzić jabłka. Ja ciepłym syropem zalałam płatki róży i pozwoliłam im tak ostygnąć. Banan obieramy, kroimy w plastry i skrapiamy sokiem z cytryny, by nie sciemniał.Pozostałe owoce kroimy w dowolne kawałki, mieszamy w misce, na końcu dajemy kandyzowane jabłka i odsączone płatki róży. Polewamy kilkoma łyżkami syropu i ozdabiamy świeżymi płatkami. Wstawiamy na trochę do lodówki.Potem zjadamy ze smakiem, nie omijając płatków róży. Smacznego!

Syrop wykorzystałam też do  napoju : Wlałam nieco do szklanki ( jest bardzo słodki) i uzupełniłam wodą gazowaną. Wyszedł fajny napój bąbelkowy…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.