Sałatka gyros i biało-czerwone przekąski kibica

salgyr

Sałatka to ukłon w stronę naszych dzisiejszych rywali, ale najpierw patriotycznie : Przekąski na dzisiejszy mecz, w biało-czerwonych barwach, na słono i na słodko. Te pierwsze to twarożek z cebulką w towarzystwie drobno pokrojonych pomidorów i czerwonej papryki, doprawionych solą i pieprzem.  To wszystko w waflowych foremkach. A na słodko ? Cóz może być lepszego w tym sezonie – bita śmietana z truskawkami :

 

kibi

 

Życzę wszystkim udanego kibicowania w czasie meczu otwarcia Euro 2012, a naszej drużynie oczywiście zwycięstwa 🙂

 

ser-pomidor

 

Gyros  jedna z klasycznych i ostatnio bardzo popularnych sałatek. Widziałam na blogach różne wersje, pokazuje tę najczęściej spotykaną, taką , jak ja robię. W przepisach prawie nie ma przypraw , ja wzbogaciłam górną warstwę, tę z kapusty pekińskiej , oraz dolną  z cebuli  –  solą ziołową, pieprzem i zielonym koperkiem a także odrobiną octu winnego. Przy okazji wypróbowałam z powodzeniem majonez, który dostałam od Winiar.

 

SAŁATKA GYROS

 

pierś z kurczaka

sól, przyprawa gyros

olej do smażenia

2 cebule

kilka ogórków konserwowych

puszka kukurydzy

1/2 małej kapusty pekińskiej

kilka łyżek keczupu

kilka łyżek majonezu ( dałam kanapkowy Winiary)

sól ziołowa, pieprz świeżo zmielony i ziołowy

2 łyżki octu winnego, białego

łyżka posiekanego koperku

Najpierw pierś kurczaka pokroiłam w kostkę, przyprawiałam solą i przyprawą gyros, podsmażyłam na niewielkiej ilości oleju do miękkości. Ostudziłam.

Cebule pokroiłam na półplasterki i posoliłam solą ziołową, pieprzem, skropiłam łyżką octu winnego  i zostawiłam tak na 10 minut, żeby się przegryzło. W tym samym celu poszatkowałam kapustę pekińską i tak samo wymieszałam z solą ziołową i octem winnym, dodając jeszcze posiekany koperek i ziołowy pieprz.

Ogórki konserwowe pokroiłam w drobną kostkę i odcedziłam z zalewy. Podobnie odcedziłam kukurydzę z puszki.

W szerokim szklanym naczyniu ułożyłam warstwami : ostudzone mięso, cebulę, polałam keczupem, na to ogórki konserwowe, kukurydzę, majonez i na wierzch kapustę pekińską z koperkiem. Wstawiałam do lodówki na godzinę, żeby smaki się „przegryzły”.

Bardzo nam smakowała taka wersja sałatki gyros, każdy nabierał sobie wszystkie warstwy – była i opcja zmieszania wszystkiego na talerzu i zajadania w dowolnej kolejności i konfiguracjach. Pycha ! Do grilla tez dobra, więc ją dodaję do akcji grillowych dodatków .

Smacznego !

 

salgyro

 

8 przemyśleń nt. „Sałatka gyros i biało-czerwone przekąski kibica

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.