Sałatka grecka

Przepis na tę salatkę zapamiętałam z programu „Moja grecka kuchnia” na Kuchni tv. Ogladając blogi , widziałam często sałatkę grecką z dodatkiem sałaty – zwykłej lub lodowej. W oryginalnym przepisie jej nie było, skladniki są proste – pomidory, zielone ogórki,cebula, ser feta i oliwki. I taką zrobiłam,dodając jedynie od siebie koperek ( pomaga zachować witaminę C w pomidorach przy kontakcie z ogórkami) i zieloną czubrycę, bo uwielbiam ją w sałatkach i do sera.

Dołączam ją do Baru sałatkowego Peli i akcji warzywa psiankowate

SAŁATKA GRECKA

 

2 zielone ogórki

2-3 pomidory

średnia cebula

15 dkg sera feta

1/2 szklanki oliwek

łyżka soku z cytryny

3 łyżki oliwy

sól,pieprz świeżo zmielony,zielona czubryca,oregano

łyżka posiekanego koperku

Najpierw pokroiłam ogórki,posoliłam je i posypałam koperkiem.Wymieszałam je z krążkami cebuli i plasterkami pomidorów i potraktowałam jako bazę sałatki.Na wierzchu ułożylam kawałki fety i oliwki,posypałam przyprawami. Na końcu skropiłam sokiem z cytryny i oliwą. Wstawilamna 15 minut do lodówki,żeby smaki się „przegryzły”.

Sałatka grecka w takiej wersji wszystkim bardzo podeszła i szybko zniknęła.

Smacznego !

8 przemyśleń nt. „Sałatka grecka

  1. Grażyno,bo Grecy nie dodają do tej sałatki sałaty!
    Wygląda podobnie jak Twoja.
    Wiele razy jadłam ją w Grecji i nigdy nie było nawet pół liścia.
    To pewnie polski wymysł,jak śledź po japońsku .
    Wczoraj jadłam sałatkę szopską bułgarską.Też pychota.

  2. Amber,to właśnie miałam na mysli podając źródło tej sałatki. W tym programie zaobserwałam też inne greckie przysmaki i zrbiłam -np. dolmady czy kandyzowany arbuz 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.