Ostatnio u mnie na blogu same ciasta, a to nie znaczy, że nie robię poza tym nic ciekawego. Zatęskniłam za smakami lata i zrobiłam lekką sałatkę z dodatkiem pestek granatu i wykorzystując sok z tego owocu do sosu winegret zamiast octu. Bazą była sałata lodowa i kapusta pekińska. Myślałam długo, co by do tego pasowało. Zdecydowałam się na zielony ogórek, czerwoną cebulę i kukurydzę z puszki. Doprawiłam niewiele – solą ziołową i kolorowym pieprzem oraz odrobiną cukru dla złamania smaku.
ZIELONA SAŁATKA Z PESTKAMI GRANATU
pół główki sałaty lodowej
kilka liści kapusty pekińskiej
czerwona cebula
pół zielonego ogórka
2 łyżki kukurydzy konserwowej
pestki i sok z połówki granatu
3 łyżki oliwy
sól ziołowa i pieprz kolorowy z młynka do smaku
szczypta cukru
Sałatę i liście kapusty pekińskiej porwałam na kawałki, dodałam pokrojoną na półplasterki cebulę i ogórka , posoliłam solą ziołową i odstawiłam na 10 minut. Potem dodałam kukurydzę i pestki granatu. Polałam sokiem z granatu i oliwą, doprawiłam kolorowym pieprzem z młynka i odrobiną cukru dla złamania smaku. Wymieszałam wszystko i wstawiłam do lodówki na 20 minut, do przegryzienia się smaków.
Okazało się, ze dobrze dobrałam składniki, wszystko do siebie pasowało i stanowiło harmonijną całość. Sałatka z granatowym winegretem szybko zniknęła.
Smacznego !
Piękna sałatka!
Smaki lata bardzo są mi teraz potrzebne…
Grażynko u Ciebie jak zawsze rewelacyjna sałatka
dziękuję bardzo, pyszna była 🙂
Chętnie bym taką zjadła. Lubię dodatek pestek granatu w sałatkach.
Też ostatnio robiłam sałatke z granatowym winegret. 🙂 Co prawda sałatka owocowa, ale sos na pikantnie, wyszło bardzo smaczne!
Takie kombinacje są najlepsze 🙂
wow cudowna ta sałatka 🙂 z przyjemnością bym się dosiadła 🙂
Jak pięknie to wygląda na talerzu, tak kolorowo, od razu zachęca do skonsumowania 🙂
Śliczna. I faktycznie wygląda jak samo lato. Właśnie na takie letnie dania mam teraz już ochotę, a zima się nawet jeszcze nie zaczęła 🙂
Dziękuję wszystkim za miłe słowa 🙂