Ryż z jabłkami inaczej

Robię ten deser zawsze, gdy zostanie mi ryżu z obiadu. Wersje są różne : z sezonowymi owocami, z twarożkiem owocowym, z bakaliami a czasem bez niczego. Teraz oczywiście zrobiłam z musem jabłkowym i taki chyba jest najpyszniejszy. A ryż inaczej – bo dodaję jajka, utarte z cukrem żółtka i utrzepane białka. Jest to jedno z nielicznych dań, które udaje się w mikrofalówce z pianą z białek. Jak próbuję tak robić ciasta z mąką – nie rosną. Może dlatego, ze ryż jest ugotowany ? Pora na przepis:

PUDDING RYŻOWY Z JABŁKAMI

ok. szklanki ugotowanego ryżu ( może być na mleku)
3/4 szklanki musu jabłkowego
1 duże lub 2 małe jajka
2 łyżki cukru
szczypta soli
cynamon
Żółtka utrzeć z cukrem, białka utrzepać ze szczyptą soli. Do ugotowanego, przestudzonego ryżu dodać mus jabłkowy, żółtka z cukrem, cynamon, na koniec delikatnie wmieszać białka .
Włożyc do odpowiedniego naczynia i wstawić do kuchenki na 700 W na 12-15 min, do czasu utworzenia się na wierzchu skorupki. Można też zapiec w piekarniku albo zrobić w kąpieli wodnej. Wyjąć, można polac esami-floresami z polewy czekoladowej. Smacznego!

(Odwiedzone 115 razy, 1 dzisiaj)

Jedno przemyślenie nt. „Ryż z jabłkami inaczej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.