Ryba z warzywami w śmietanie

Chciałabym Was zachęcić do przyrządzania ryby w kuchence mikrofalowej. Jest bardzo smaczna, delikatna i nie rozpada się, jak na patelni ( nie zawsza pomaga skropienie sokiem z cytryny). Zwykłą rybę gotowaną ( np. do galarety) robimy tak,że wkładamy ją do gorącego wywaru z warzyw ( który też możemy przygotować w kuchence, jest szybciej) na moc 600 lub 700 W na kilka minut ( ile – w zależności od wielkości ryby). A ryba duszona w niewielkiej ilości oliwy, z warzywami, z dodatkiem bulionu, wina lub śmietany – to dopiero delicje! Podaję przepis, który znalazłam w Internecie na łososia, ale robie też tak np. mintaja czy pangę. Dodałam jeszcze seler naciowy , tymianek i zmodyfikowałam przepis na kuchenkę.

RYBA Z WARZYWAMI W ŚMIETANIE

3-4 filety z ryby
cebula
ogórek
2-3 pomidory
łodyga selera naciowego
koperek
oliwa
pół szklanki nieukwaszonej śmietany
pół szklanki białego wina
sól, pieprz, tymianek lub estragon
Filety kroimy na kawałki i skrapiamy sokiem z cytryny. Po chwili solimy, posypujemy przyprawami i wkładamy do odpowiedniego naczynia, dodając nieco oliwy i pokrojoną w półplasterki cebulę. Wkładamy do kuchenki na ok.6 min na 700 W, W tym czasie kroimy ogórek w półplasterki i, siekamy koperek i seler naciowy. Dodajemy to do ryby ( możemy przewrócic jej kawałki na drugą strone) razem z białym winem, zmniejszamy moc do 600 W i wstawiamy na dalsze 6 min. W tym czasie kroimy pomidory w ósemki. Dodajemy je razem ze śmietaną i wstawiamy na 5-6 min na tę samą moc. Pozwalamy rybie „odpocząć” kilka minut w wyłączonej kuchence. I gotowe! Smacznego!

Podałam tę rybę z polentą, świetnie do niej pasowała. Przepis był 31 stycznia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.