Roladki z kurczaka z orzechami

To były moje pierwsze roladki z kurczaka, które zrobiłam. Przepis na nie znalazłam w jakiejś gazecie, już dawno temu. W oryginale są orzeszki ziemne, ale nie znalazłam ich w szafce – pewnie padły łupem jakiegoś domowego wyjadacza orzeszków. Zastąpiłam je włoskimi, co dodało oryginalności smakowi i fajnego efektu chrupania, co spotęgowała jeszcze kokosowa panierka…

ROLADKI Z KURCZAKA Z ORZECHAMI

4 filety z kurczaka
½ szklanki posiekanych orzechów
cebula
2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz, majeranek
olej
jajko, tarta bułka , wiórki kokosowe
Filety rozbić, posolić, posypać pieprzem i majerankiem. Na oleju podsmażyć posiekaną w kostkę cebulę, dodać orzechy , na końcu natkę, przesmażyć. Lekko ostudzonym farszem posmarować filety, zawinąć w roladki, otoczyć w rozmąconym jajku i w tartej bułce pół na pół z wiórkami kokosowymi. Smażyć na oleju po kilka minut z obu stron, najpierw łączeniem do dołu, żeby się nie rozwinęły.
Nam do tego smakowała polenta i sałata w winegrecie, ale i inne dodatki są dobre.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.