Roladki z karkówki z suszonymi pomidorami

 

Dawno nie pokazywałam na blogu mięsa, co nie znaczy, że nie jadamy i nie robię. Ostatnio jest go faktycznie mniej – latem wolimy warzywa, poza tym robię sprawdzone dania, które pokazywałam na blogu. W zasobach zdjęciowych znalazląm jednak roladki, jakich jeszcze nie pokazywałam. Są z karkówki, przyprawionej róznymi gatunkami pieprzu i papryki, a suszone pomidory pokruszyłąm i dodałam do sosu wraz z cebulą. Włożyłam też pod koniec duszenia świeżego pomidorka, co podniosło smak sosu. Były pyszne, warto więc je pokazać.

ROLADKI Z KARKÓWKI W POMIDOROWO-PAPRYKOWYCH SMAKACH

 

ok.60 dkg karkówki pokrojonej na plastry

kilka suszonych pomidorów

cebula

sól, pieprz czarny, kolorowy i ziołowy

papryka w proszku- słodka i wędzona

dojrzały pomidor bez skórki

olej i łyżka oliwy od suszonych pomidorówdo smażenia

Mięso rozbiłam,posoliłam,posypałam z obu stron pieprzem czarnym i kolorowym swieżo zmielonym, ziołowym i obiema paprykami, po czym zwinęłam w roladki. Do oleju postanowiłam dodać trochę oliwy, bo mi pasowała do suszonych pomidorów. Na rozgrzany na patelni tłuszcz położyłąm roladki złączeniem do dołu ( wtedy się nie rozpadają), dodałam pokrojoną cebulę i pokruszone suszone pomidory ( suche, nie z zalewy). Obsmażyłam na rumiano ze wszystkich stron i dusiłam pod przykryciem, podlewając od czasu do czasu wodą.  Po 45 minutach dodałam sparzonego, obranego ze skórki i pokrojonego pomidora i dusiłam jeszcze ok. 20 min, aż się rozpadł a roladki były miękkie. Sos zaciągnęłam łyżką mąki rozbełtaną w wodzie.

Zjedliśmy je z pyzami drożdżowymi i surówką – kolejne pyszne danie obiadowe  do częstej powtórki.

Smacznego !

6 przemyśleń nt. „Roladki z karkówki z suszonymi pomidorami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.