Roladki mięsne ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

roladki ze szpinakiem1

 

Roladki to jedna z moich ulubionych form podawania mięsa. W przypadku schabu, piersi kurczaka czy indyka , mięs z natury suchych, dodanie soczystego farszu i zamarynowanie w oliwie z przyprawami daje znakomite efekty. Na blogu podobne są przebojem wyszukiwarki.  Tym razem zrobiłam roladki nadziewane młodymi liśćmi szpinaku zakupionymi na targu , serami ( mozzarellą i fetą) i aromatycznymi suszonymi pomidorami z zalewy. Wyjątkowo usmażyłam je w panierce z dodatkiem wiórków kokosowych.

ROLADKI Z KURCZAKA ZE SZPINAKIEM, SEREM I SUSZONYMI POMIDORAMI

4 filety z piersi kurczaka

oliwa, zioła prowansalskie

sól morska, pieprz kolorowy z młynka, papryka słodka

liście szpinaku, suszone pomidory z zalewy

4 plastry mozzarelli i kawałki fety

panierka – jajko, bułka tarta, wiórki kokosowe

Mięso rozbiłam , posypałam przyprawami , skropiłam lekko oliwą od suszonych pomidorów i wstawiłam na pół godziny do lodówki. Mozzarellę i fetę ( wybrałam oba sery, by roladki były wyraziste w smaku ale nie za słone) pokroiłam na cienkie plastry. Szpinak umyłam i lekko posoliłam.

Na kawałki mięsa kładłam liście szpinaku , plastry sera i suszone pomidory. Zwijałam ciasno w roladki, panierowałam w rozbełtanym jajku i mieszance tartej bułki i wiórków kokosowych , potem  kładłam złączeniem w dół ( tak się nie rozpadną) na cienko posmarowaną olejem i rozgrzana patelnię grillową . Smażyłam po kilka minut z każdej strony. Przekroiłam jedną na próbę , by zobaczyć, czy w środku są dobrze usmażone.

Smakowały doskonale, zwłaszcza, ze szpinak był świeży i młodziutki. Ciepła jesień ma swoje zalety- na targu, który odbywa się co tydzień w moim mieście jest obfitość warzyw w bardzo przyjaznych cenach. I jest ich do wyboru, do koloru – co tydzień przyjeżdżają nie tylko drobni wytwórcy ale i rolnicy dużej skali, ich namioty targowe są imponujące, można pod nimi znaleźć wszystko, co jest dostępne o tej porze roku.

Jeśli trafię jeszcze na szpinak, to wypróbuję podobne roladki ze schabu, może z innymi serami.

Smacznego !

roladki ze szpinakiem

 

(Odwiedzone 1 084 razy, 1 dzisiaj)

2 przemyślenia nt. „Roladki mięsne ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.