Długo się zastanawiałam, jak najlepiej spożytkować konfiturę z róży, którą dostałam we wrześniu od Małgosi z Trochę innej cukierni. Okazja trafiła się przy robieniu rogali marcińskich – przypomniały mi się rożki Babci Róży z Weekendowej Cukierni sprzed roku. Wtedy nie miałam konfitury z róży, nadziałam je malinową.
Postanowiłam część ciasta zatopić w zimnej wodzie, rozwałkować cienko i uformować drobne rogaliki nadziewając je cenną konfiturą.
ROGALIKI DROŻDŻOWE NADZIEWANE KONFITURĄ Z RÓŻY
1/4 porcji ciasta półfrancuskiego
kilka łyżek konfitury z róży
lukier, polewa czekoladowa
Jedną czwartą ciasta na rogale marcińskie po wyrobieniu oderwałam od całości i zatopiłam w misce z zimną wodą. Nie trwało to nawet pół godziny , jak ładnie wypłynęło do góry. Wyłożyłam je na omączony blat, rozwałkowałam na grubość poniżej centymetra, pokroiłam na niewielkie trójkąty. Córcia nadziewała konfiturą i pomagała mi zwijać. Na natłuszczonej blasze podrosły z 10 minut w ciepłym miejscu i powędrowały do piekarnika w temperaturze 170 C na około 15-20 minut.
Po ostudzeniu ozdobiłam je lukrem ( też od Marcinów) i polewą czekoladową ( od tortu, o którym będzie innym razem).
Rogaliki były pyszne, cieszyły się nie mniejszym powodzeniem, niż marcińskie. Dzięki konfiturze z róży miały cudny aromat. Małgosiu, jeszcze raz dziękuję !
Smacznego !
Ale bym zjadła takiego rogalika:)
aaa rogaliki z różą to zazdroszczę :DDD wyglądają apetycznie i jakie zgrabniutkie
Musiały być przepyszne!
ja na chwilę obecną rogalików mam dość- ich robienie do 4 nad ranem dało mi się w kość ;P ale nie powiem warto było 😉
A mam taką konfiturke różaną, to może też bym sobie takich rogalików napiekła:)
Jakie cudne! Zjadłoby się kilka ,mniam:)
Atina, polecam 🙂
Aga, rogaliki zawsze warto 🙂
fajny pomysł:) szybki i smaczny:) w cenie! 😉
Jakie słodkie maleństwa. Takie na jednego gryzka 🙂
Cieszę się, że się przydała;) I to ja dziękuję za gościnę jakiej nam udzieliłaś! 🙂
Pyszne rogaliki Ci wyszły:-)
Ależ one są piękne i takie apetyczne .Mniam
Mniam, moje dziecko przepada za takimi smakołykami