Rogaliki z konfiturą z róży od Pinkcake

 

Długo się zastanawiałam, jak najlepiej spożytkować konfiturę z róży, którą dostałam we wrześniu od Małgosi z Trochę innej cukierni. Okazja trafiła się przy robieniu rogali marcińskich – przypomniały mi się rożki Babci Róży z Weekendowej Cukierni sprzed roku. Wtedy nie miałam konfitury z róży, nadziałam je malinową.

Postanowiłam część ciasta zatopić w zimnej wodzie, rozwałkować cienko i uformować drobne rogaliki nadziewając je cenną konfiturą.

 

ROGALIKI DROŻDŻOWE NADZIEWANE KONFITURĄ Z RÓŻY

 

1/4 porcji ciasta półfrancuskiego

kilka łyżek konfitury z róży

lukier, polewa czekoladowa

Jedną czwartą ciasta na rogale marcińskie po wyrobieniu oderwałam od całości i zatopiłam w misce z zimną wodą. Nie trwało to nawet pół godziny , jak ładnie wypłynęło do góry. Wyłożyłam je na omączony blat, rozwałkowałam na grubość poniżej centymetra, pokroiłam na niewielkie trójkąty. Córcia nadziewała konfiturą i pomagała mi zwijać. Na natłuszczonej blasze podrosły z 10 minut w ciepłym miejscu i powędrowały do piekarnika w temperaturze 170 C na około 15-20 minut.

Po ostudzeniu ozdobiłam je lukrem ( też od Marcinów) i polewą czekoladową ( od tortu, o którym będzie innym razem).

 

 

Rogaliki były pyszne, cieszyły się nie mniejszym powodzeniem, niż marcińskie.  Dzięki konfiturze z róży miały cudny aromat. Małgosiu, jeszcze raz dziękuję !

Smacznego !

 

(Odwiedzone 205 razy, 1 dzisiaj)

13 przemyśleń nt. „Rogaliki z konfiturą z róży od Pinkcake

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.