Relacja z degustacji w Piano Bar

 

ptano bar

W ubiegłą sobotę wybrałam się do mieszczącej się w poznańskim Starym Browarze restauracji Piano Bar na blogerską degustację nowego menu, w towarzystwie Małgosi ze Smaków Alzacji. Dania, których próbowałyśmy są autorstwa utalentowanego szefa kuchni tej restauracji, Roop Lal Balu. Kosztowałyśmy zimnej i ciepłej przystawki, zupy, dwóch dań głównych i deseru serwowanych fachowo przez kompetentnego kelnera.

kelner

 

 

Najpierw na stół powędrowało carpaccio z gambasów, czyli dużych krewetek z kawałkiem focaccii i pomidorkami w aromatycznym dressingu, któremu ton nadawała ziołowa oliwa. Ja uwielbiam owoce morza , krewetki szczególnie, więc entree bardzo mi posmakowało i zaostrzyło apetyt .

 

krewetki

 

Przystawka na ciepło to ślimaki z kurkami w sosie czosnkowo-ziołowym. Ślimaki jadam i lubię a ich połączenie z kurkami , pasującymi do nich strukturą i smakiem posmakowało mi na tyle, że drobiazgiem było zgrzytnięcie ziaren piasku , zapewne z drobniutkich kurek niełatwych do oczyszczenia. Może lepiej używać większych ?  Sos z aromatem czosnku i estragonu harmonijnie połączył smaki.

 

Ślimaki

 

Zupa , którą próbowałyśmy to krem z mango z imbirem i przyprawami hinduskimi w stylu curry. Małgosi zdawało się, że wyczuwa w niej gałkę muszkatołową jako jeden z ostrych akcentów. Zapytałyśmy o to kelnera, a on przyniósł od szefa kuchni negatywną odpowiedź – widocznie jedna z tajemniczych hinduskich przypraw dawała podobny efekt. Smak był ożywczy, świeżość owocu łamały pikantne nuty przypraw, co dało ciekawy efekt. Po zupie przegryzłyśmy kawałek mango, by przygotować kubki smakowe na następne danie.

 

krem imbirowy

 

Pierwsze danie główne to była jagnięcina z sosem rozmarynowo – żurawinowym podana z krążkiem polenty. Lubię średni stopień wysmażenia, jak dla mnie była akurat pod względem struktury , delikatnie doprawiona. Nuta żurawiny i rozmarynu nadała mięsu wyrazistości.

 

jagnięcina

 

Drugie główne danie- ogon langusty podany pod kloszem w wędzarniczym dymie , z sosem homarowym i kawiorem urzekło mnie najbardziej. Zarówno sposób podania, jak i smak były doskonałe. Jak dla mnie to danie to numer jeden degustacyjnego setu.

 

langusta

 

 

Pyszne dania i rozmowa nie tylko o jedzeniu wprawiły mnie w doskonały nastrój. Cały czas towarzyszyła nam muzyka, którą nie zawsze lubię w restauracjach, ale ta była stonowana a w pewnym momencie zabrzmiała stara klasyczna włoska piosenka, z którą mam miłe wspomnienia z odległych w czasie  wakacji… Błogo mi się zrobiło w oczekiwaniu na deser 🙂

Dostałyśmy creme caramel z pianką kokosową z malibu – bardzo słodki ale wyważony w smaku. Stanowił mocny smakowo akcent na zakończenie posiłku.

 

creme caramel

 

W oczekiwaniu na kolejne dania czas szybko mijał i pustawa z początku sala restauracyjna stopniowo się zapełniała. O renomie Piano Bar przekonałam się przy deserze, kiedy to sfotografowany przed chwilą przeze mnie stół zajął prezydent Poznania z rodziną – nota bene mój młodszy kolega ze studiów, którego spotykałam czasem na rajdach uczelnianego klubu turystycznego…

W daniach nam podanych i sposobie ich dobrania widać było talent szefa kuchni Roop Lal Balu. Jak już wspomniałam, mnie najbardziej smakowało carpaccio z krewetek i ogon langusty. Sposób podania był też ciekawy , z nutką artyzmu. Cały posiłek wydał mi się dobrze skomponowany i zostawił bardzo przyjemne wrażenie nie tylko smakowe.

piano bar1

 

3 przemyślenia nt. „Relacja z degustacji w Piano Bar

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.