Pyzy drożdżowe w sosie grzybowym

 

To danie sprzed kilku tygodni, kiedy mój mąż wracając z podróży zatrzymał się na trochę w lesie i znalazł kilka grzybów. Z takiej ilości nie można było zrobić konkretnego dania i wylądowały w sosie. Zrobiłam do niego drożdżowe pyzy, które ja robię specyficzne – kwadratowe lub prostokątne, bo zamiast je gotować na parze, wkładam surowe wyrośnięte ciasto do naczynia żaroodpornego i gotuję w kuchence mikrofalowej. Efekt smakowy jest taki sam, poza tym krojąc pyzy zyskuję więcej porowatej powierzchni, w którą wsiąka sos – to przesądza o smaku potrawy. Przepis na pyzy już podawałam, ale zmodyfikowałam go nieco od tego czasu, więc przypomnę :

 

PYZY DROŻDŻOWE Z KUCHENKI MIKROFALOWEJ

3 dkg drożdży
łyżeczka cukru
1/2 kg mąki
ok. szklanki letniej wody
3-4 łyżki oleju
spora szczypta soli
Drożdże rozmieszać z cukrem w miseczce, dodać trochę letniej wody lub mleka (musi być w takiej temperaturze, żeby palec włożony do wody ani ziębił, ani parzył), zamieszać, aż się drożdże rozpuszczą i posypać po wierzchu mąką. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10 minut, aż podwoją objętość.
Do miski wsypać ok 1/2 kg mąki, posolić solidnie, dodać wyrośnięte drożdże, zamieszać, dodać olej i tyle letniej wody, aby ciasto miało konsystencję bardzo gęstej śmietany. Wyrobić drewnianą łyżką, uderzając ukośnie, aż ciasto będzie odstawało od brzegów miseczki. Przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1/2 godziny , aż podwoi swoją objętość. Potem przełożyć do wysmarowanego tłuszczem kwadratowego lub okrągłego naczynia i wstawić do kuchenki na 600 W na około 10  minut. Wyjąć, poczekać aż ostygnie i pokroić w kwadraty lub w trójkąty. Podawać z gulaszem albo dobrym sosem.

 

SOS GRZYBOWY

 

garść grzybów leśnych

duża cebula

kilka łyżek oleju

spora łyżka mąki

ok. 1, 5 szklanki bulionu warzywnego

pieprz czarny i ziołowy

Grzyby czyścimy, kroimy w paski i podsmażamy na oleju z pokrojoną na półplasterki cebulą. Gdy zmiękną , wsypujemy mąkę i podsmażamy ją jak na zasmażkę. Rozprowadzamy to zimnym bulionem warzywnym, mieszając intensywnie, żeby nie było grudek. Doprawiamy pieprzem ziołowym i czarnym, najlepiej świeżo zmielonym.

Gotowym sosem polewamy pokrojone pyzy. Zdjęcie nietypowo  wyszło, ale na moim stanowisku zdjęciowym akurat tak dziwnie świeciło słońce, a domownicy byli głodni i nie miałam czasu na inne ustawienia. Zapewniam, że za to smakowały wybornie.

Smacznego !

 

 

(Odwiedzone 530 razy, 1 dzisiaj)

12 przemyśleń nt. „Pyzy drożdżowe w sosie grzybowym

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.