Puree z patisona do francuskich serów

puree z patisona1

Podczas wycieczki do Alzacji, z której wróciłam w ubiegłym tygodniu zwiedzałam m. in wytwórnię lokalnych serów. Napiszę o tym w osobnej relacji, dziś pokażę tylko kilka serów i coś, co do nich pasuje a czego spróbowałam podczas hotelowych śniadań w turystycznym miasteczku Obernai. To było puree z patisona na słodko – mnie pasowało do francuskich serów. Nie wiem, jak było robione, ja podrasowałam je lekko karmelizowaną cebulą i octem balsamicznym tak, by smakowalo do serów jeszcze lepiej.

PUREE Z PATISONA DO SERÓW I WĘDLIN

duży patison albo dwa mniejsze

spora biała cebula

łyżeczka cukru

sól do smaku

łyżka octu balsamicznego

trochę masła i oliwy

Najpierw na rozpuszczonym na patelni maśle z dodatkiem oliwy podsmażyłam pokrojoną cebulę, sypiąc nieco cukru, by się lekko skarmelizowała. Potem podlałam ją niewielką ilością wody i dodałam obranego i pokrojonego w kostkę patisona , bez gniazda nasiennego. Dusiłam do miękkości, potem doprawiłam solą, resztą cukru i octem balsamicznym pilnując balansu smaków. Chwilę razem pogotowałam i zmiksowałam. Puree wyszło lekko  słodkie, delikatnie kwaśne,  z nutką soli -tak, by pasowało do wyrazistych serów : alzackich Merzera dojrzewającego, półtwardego Munstera  i mojego ulubionego Cammemberta a’la campagne z Normandii.

Kiedyś do podobnych serów zrobiłam sos koktajlowy, też doskonale smakował. Na wszelki wypadek zrobiłam też emulsyjny winegret na francuskiej musztardzie, occie winnym i oliwie, ale puree z patisona ciekawie uzupełniło smak francuskich serów. Myślę, że do łagodnych w smaku wędlin też będzie pasowało.

Szukałam tego puree w mojej książce o kuchni alzackiej, którą kupiłam sobie na pchlim targu w Colmar, ale go nie znalazłam. Widocznie to nowy pomysł. Znalazłam w niej jednak wiele ciekawych dań, które będę próbowała zrobić.

kuchnia alzacka

Bardzo lubię wyszukiwać stare książki, zwłaszcza kulinarne , na pchlich targach i w antykwariatach.Muszę zajrzeć też do internetowego ,na http://tezeusz.pl/, może znajdę coś dla siebie.

Patisony w tym roku mi obrodziły w ogrodzie , więc cieszę się, że znalazłam nowe ich zastosowanie w tym smakowitym puree o oryginalnym smaku.

Smacznego !

puree z patisona

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.