Proste i zdrowe ciasto jogurtowe z bakaliami

placek z bakaliami3

 

Podczas poprzedniego weekendu nie miałam czasu na żaden wymyślny placek, postanowiłam, że zrobię zdrowszą wersję mojego prostego ciasta , które zazwyczaj piekę  z jabłkami. Te sobie podarowałam, dodałam suszone owoce i rodzynki , olej ograniczyłam do minimum a mleko zastąpiłam naturalnym jogurtem. Cukier też dodałam brązowy, żeby było zdrowiej .
Nawet polewa czekoladowa jest zrobiona z gorzkiej czekolady. Zmiany nie wpłynęły na smak ciasta, było równie atrakcyjne, jak oryginalne.

 

PLACEK Z MĄKI PEŁNOZIARNISTEJ Z BAKALIAMI

2, 5 szklanki mąki pełnoziarnistej

3 jajka

3 łyżki  oleju

mały jogurt naturalny

1/2  szklanki wywaru z rodzynek

2-3   łyżki cukru brązowego

2 łyżeczki proszku do pieczenia

suszone śliwki, morele, żurawina i rodzynki – po pokrojeniu ok. pół szklanki

150 g gorzkiej czekolady

Suszone  śliwki i morele kroimy na kawałki. Rodzynki i ewentualnie żurawinę parzymy- wywar wykorzystujemy po ostudzeniu, nada ciastu dodatkowy smaczek.

Jajka wbijamy do miski i roztrzepujemy widelcem razem z cukrem . Dodajemy  olej, jogurt, mieszamy . Dodajemy stopniowo mąkę, proszek do pieczenia i wywar z rodzynek , mieszamy  ponownie.
Na końcu  dodajemy  do ciasta bakalie  . Wkładamy wszystko  do natłuszczonej formy ( ja 26 na 30 cm)i pieczemy w 180 C około 45 minut, do zrumienienia wierzchu i suchego patyczka.

Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce , rozprowadzamy po wierzchu przestudzonego ciasta.

Bardzo mi ta zdrowsza wersja placka smakowała, Rodzinka też nie narzekała , chyba będę robić częściej .

Smacznego !

 

placek z bakaliami2

(Odwiedzone 1 455 razy, 1 dzisiaj)

2 przemyślenia nt. „Proste i zdrowe ciasto jogurtowe z bakaliami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *