Sezon dyniowy w pełni, a ja w tym roku pokazałam tylko wegański piernik z pomarańczową królową jesieni . Co nie znaczy, że nic nie robiłam, było kilka dań pokazywanych już na blogu , na bazie dyni pieczonej. Dziś ciasto zwykłe, proste w wykonaniu , na bazie mojego szybkiego placka z jabłkami.
SZYBKI PLACEK Z DYNIOWYM PUREE I JABŁKAMI
2szklanki mąki
2 jajka
1/3 szklanki oleju
2/3 szklanki mleka
1/2 szklanki puree z dyni ( dynia upieczona i zmiksowana)
4 łyżki cukru i 1 cukru z wanilią, szczypta cynamonu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
dwa jabłka
łyżka syropu z pigwy
posiekane orzechy do posypania
Jajka wbijamy do miski i roztrzepujemy razem z cukrem i cukrem waniliowym. Dolewamy olej, mleko, syrop, mieszamy .Dodajemy stopniowo mąkę, puree z dyni, proszek do pieczenia, mieszamy. Jeżeli ciasto będzie za gęste (powinno powinno mieć konsystencję gęstego naleśnikowego) , dodajemy więcej mleka.
Obieramy jabłka, kroimy drobno, mieszamy z ciastem.
Wykładamy ciasto do natłuszczonej formy ( ja o średnicy 24 cm) . Pieczemy w 180 C około 45 minut, do zrumienienia wierzchu i suchego patyczka.
Ja po wystudzeniu pokryłam wierzch polewą czekoladową i posypałam orzechami. Swoimi, z ogrodu – w tym roku było ich sporo. Muszę pomyśleć, jak sobie poukładać zapasy na zimę w kuchni – mam sporo różnych posuszonych herbatek w pojemnikach, trzeba to jakoś pomieścić , nieco przemeblować kuchnię. Chyba poszukam inspiracji na http://www.grupainterio.pl/
Póki co ciasto dyniowe z polewą czekoladową i orzechami, z jabłkami nutką pigwy znika błyskawicznie.
Smacznego !
O! Ja poproszę kawałeczek…
częstuj się proszę, jeszcze trochę zostało 🙂
Wczoraj dodałaś ten przepis a ja akurat miałam szklankę puree dyniowego ,które pozostało po kluskach kładzionych i 4 szare renety pozostałe z nadzienia do kaczki pieczonej. Z telefonem w ręku na bieżąco dodawałam kolejne składniki i upiekłam z podwójnej porcji to ciasto na dużej blaszce.Szybkie,niedrogie a wilgotne i pyszne.
Rano część powędrowała do rodziców.Pyszota!
Ewa, bardzo się cieszę 🙂