To bardzo smaczna potrawka, łatwa do podgrzewania, którą gotuję najczęściej, gdy wyjeżdżam i zostawiam dzieciom obiad do podgrzania. Tak jak bigos – im częściej podgrzewana, tym lepsza. Przepis znalazłam w jakiejs gazecie lata temu, robiłam ja często, potem zapomniałam a od kilku lat znowu cieszy sie powodzeniem. Bazą jest mieso z kością, np żeberka albo skrzydełka z kurczaka ( szybciej). Przejdźmy do przepisu:
POTRAWKA Z KAPUSTY Z MARCHEWKĄ
Na 4-5 osób:
Ok 30 dkg mięsa z kością
½ średniej główki kapusty
2 duże marchewki
5 średnich ziemniaków
olej
ziele angielskie, pieprz w ziarnach, listek laurowy, majeranek
sól
Mięso rumienimy na oleju w rondlu. Dodajemy pokrojoną w talarki marchewkę, przesmażamy. Wlewamy szklankę wody , wkładamy listek laurowy i po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu, przykrywamy. Dusimy 10 min skrzydełka, żeberka – 20. W międzyczasie szatkujemy kapustę. Wkładamy ją do rondla, solimy , dosypujemy majeranek, dolewamy wody. Dusimy ok pół godziny, do miękkości mięsa. W międzyczasie obieramy i kroimy w kostkę ziemniaki. Wyjmujemy miękkie mięso i wrzucamy ziemniaki, mieszamy co jakiś czas. Mięso oddzielamy od kości i kroimy. Wrzucamy i gotujemy do miękkości ziemniaków. Możemy odgrzewać dowolną ilość razy…
I jeszcze jedno – gdybym wzorem Macieja Kuronia wyceniła ten przepis – suma wyszłaby śmiesznie niska… W sam raz na np. studencką kieszeń. Potrawka jest na prawdę pyszna. Smacznego!