Polskie smaki – album i bigos z młodej kapusty

Dostałam dziś nagrodę za konkurs na stronie Smaki Wrocławia – wymyśl swój przepis. Nagrodą jest książka Piotra Bikonta ” Album polskich smaków ” z dedykacją Autora .

Przegladając ją zauważyłam sporo potraw, które już robiłam i wiele takich, które chętnie zrobię. Z radością zauważyłam sporo przepisów z jabłkami – będę miała pole do popisu, bo w tym roku zapowiada mi się wysyp letnich jabłek. Na pewno więc wykorzystam sporo takich przepisów.

Wszyscy, którzy mnie znają, wiedzą, że to dla mnie wymarzony prezent. Kuchnia polska dominuje na moim blogu – zarówno przepisy z moich rodzinnych Kujaw, jak i z Wielkopolski , w której teraz mieszkam oraz z innych regionów naszego kraju, odwiedzanych  w czasie wakacji.

Przegladając pod kątem polskich smaków zdjęcia czekających na publikację potraw znalazłam młodą kapustę z jabłkami, ale zdjęcie jest nieciekawe, bo robione wieczorem.Jest jednak też bigos z młodej kapusty, którego wprawdzie nie ma we wspomnianej książce ( jest bigos hultajski) – ale  to jednak potrawa pasująca klimatem i bardzo na czasie.

BIGOS Z MŁODEJ KAPUSTY Z KURCZAKIEM I PIECZARKAMI

 

główka młodej kapusty

kilka skrzydełek z kurczaka

25 dkg pieczarek

szklanka przecieru ze świeżych pomidorów

listek laurowy, ziele angielskie

sól. pieprz

papryka słodka, imbir, gałka muszkatołowa

szczypta cukru

olej do smazenia

Posypane solą i pieorzem skrzydełka podsmażamy na oleju. Gdy się zrumienią, dodajemy pokrojone w paski pieczarki i chwilę smażymy. Zalewamy wodą i dodajemy poszatkowaną kapustę i przyprawy, gotujemy do miękkości.

Wyjmujemy skrzydełka i obieramy z nich mięso. Do kapusty dodajemy przecier pomidorowy, paprykę, troszkę imbiru i gałki muszkatołowej i szczyptę cukru dla złamanie smaku pomidorów. Dodajemy obrane mięso, chwilę razem gotujemy i sprawdzamy, czy nie trzeba doprawić.

Jemy z chlebem lub z ziemniakami na obiad. Smacznego !

(Odwiedzone 386 razy, 1 dzisiaj)

9 przemyśleń nt. „Polskie smaki – album i bigos z młodej kapusty

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *