Dostałam dziś nagrodę za konkurs na stronie Smaki Wrocławia – wymyśl swój przepis. Nagrodą jest książka Piotra Bikonta ” Album polskich smaków ” z dedykacją Autora .
Przegladając ją zauważyłam sporo potraw, które już robiłam i wiele takich, które chętnie zrobię. Z radością zauważyłam sporo przepisów z jabłkami – będę miała pole do popisu, bo w tym roku zapowiada mi się wysyp letnich jabłek. Na pewno więc wykorzystam sporo takich przepisów.
Wszyscy, którzy mnie znają, wiedzą, że to dla mnie wymarzony prezent. Kuchnia polska dominuje na moim blogu – zarówno przepisy z moich rodzinnych Kujaw, jak i z Wielkopolski , w której teraz mieszkam oraz z innych regionów naszego kraju, odwiedzanych w czasie wakacji.
Przegladając pod kątem polskich smaków zdjęcia czekających na publikację potraw znalazłam młodą kapustę z jabłkami, ale zdjęcie jest nieciekawe, bo robione wieczorem.Jest jednak też bigos z młodej kapusty, którego wprawdzie nie ma we wspomnianej książce ( jest bigos hultajski) – ale to jednak potrawa pasująca klimatem i bardzo na czasie.
BIGOS Z MŁODEJ KAPUSTY Z KURCZAKIEM I PIECZARKAMI
główka młodej kapusty
kilka skrzydełek z kurczaka
25 dkg pieczarek
szklanka przecieru ze świeżych pomidorów
listek laurowy, ziele angielskie
sól. pieprz
papryka słodka, imbir, gałka muszkatołowa
szczypta cukru
olej do smazenia
Posypane solą i pieorzem skrzydełka podsmażamy na oleju. Gdy się zrumienią, dodajemy pokrojone w paski pieczarki i chwilę smażymy. Zalewamy wodą i dodajemy poszatkowaną kapustę i przyprawy, gotujemy do miękkości.
Wyjmujemy skrzydełka i obieramy z nich mięso. Do kapusty dodajemy przecier pomidorowy, paprykę, troszkę imbiru i gałki muszkatołowej i szczyptę cukru dla złamanie smaku pomidorów. Dodajemy obrane mięso, chwilę razem gotujemy i sprawdzamy, czy nie trzeba doprawić.
Jemy z chlebem lub z ziemniakami na obiad. Smacznego !
gratulacje wygranej:)
mloda kapustka jest taka pyszna:)
Bardzo pyszne letnie danie!
gratuluję Grażyno! uczestniczyłam w Europie na widelcu bezpośrednio i naprawdę szkoda, że Cię tam nie było – wspaniała impreza!
Zdolna Kobieto, gratuluję nagrody :).
Dziękuję za miłe słowa !
Olu, może następnym razem…
Gratulacje Grażynko…;) a bigos takie lubię;)
Jeszcze raz gratuluje wyróżnienia 🙂 A młoda kapustka , to poezja….Też zrobiłam 🙂
Gratuluję! :))
Pysznie wygląda, nie ma to jak młoda kapustka ;]