Sałatka z nowalijek w jogurtowym sosie

 

Uwielbiam tę porę roku, kiedy pojawiają się nowalijki i można często robić z nich sałatki. Do sałaty z pomidorami i konserwowymi dodatkami wolę sosy typu winegret, a do takiej sałaty, z rzodkiewką, cebulą, zieleniną , robię  sos na bazie jogurtu, najczęściej z dodatkiem musztardy. Tę sałatkę nazwałam  „podwójny dublet”, bo w jej składnikach są po dwa rodzaje rzodkiewki i cebuli- białe i czerwone. Sałaty są też dwie – środek masłowej i kapusta pekińska, ale niech już ta nazwa zostanie.

 

SAŁATKA Z NOWALIJEK W  SOSIE JOGURTOWYM

 

kilka liści kapusty pekińskiej ( górne części)

kruchy środek sałaty masłowej

czerwona cebula

dymka ze szczypiorem

kilka rzodkiewek

kawałek białej rzodkwi

garść rzeżuchy

kawałek czerwonej papryki

sos :

mały jogurt naturalny

łyżeczka musztardy

sól ziołowa, pieprz świeżo zmielony

zioła prowansalskie, estragon

Liście sałaty i kapusty myjemy, suszymy i rwiemy na kawałki. Dodajemy pokrojone cebule , szczypiorek, paprykę i rzodkiewki, solimy solą ziołową i zostawiamy na kilka minut.

Z jogurtu, musztardy i ziół robimy sos lekko ubijając widelcem. Mieszamy z nim sałatkę, posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i rzeżuchą.

Chyba nie muszę dodawać, że była pyszna i błyskawicznie zniknęła. Uwielbiam wiosną takie sałatki ! Można ją zabrać na piknik : zrobić do pojemnika, osobno zabrać sos i wymieszać tuz przed jedzeniem. Dodaję ją do dwóch akcji piknikowych .

Smacznego !

 

 

8 przemyśleń nt. „Sałatka z nowalijek w jogurtowym sosie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.