Placek ze śliwkami i masą serową

placek ze śliwkami i masą serową

Dwa dni temu miałam wieczorem spore wyzwanie kulinarne. Niespodziewanie udało mi się załapać na spływ Wartą na pożegnanie sezonu wodniackiego i musiałam wieczorem szybko zrobić coś do jedzenia po drodze – a spływ trwał dobre kilka godzin.

spływ4

Zrobiłam dwa ciasta wytrawne i jedno na słodko. Sezonowe – ze śliwkami i jabłkami ,  z blogowego przepisu , który jest przebojem wyszukiwarki , wzbogacone o masę serową i lekko zmodyfikowaną kruszonkę.

PLACEK ZE ŚLIWKAMI, MASĄ SEROWĄ I KRUSZONKĄ

kostka masła

2, 5 szklanki mąki

3 jajka

1/3 szklanki mleka

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 kg śliwek

1-2 jabłka

serek waniliowy i mały jogurt naturalny

kruszonka  taka, jak tutaj

Masło rozpuszczamy i studzimy do temperatury pokojowej. Wsypujemy  szklankę cukru do miski, dodajemy masło, wbijamy po kolei 3 jajka i dokładnie mieszamy ( wystarczy łyżką)  . Wsypujemy po kolei mąkę małymi porcjami, dodajemy  mleko, pod koniec dodajemy  proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy.

Serek waniliowy mieszamy z jogurtem  na jednolitą masę.

Wykładamy ciasto na natłuszczoną blachę , po wierzchu lekko smarujemy masą serową. Wciskamy w nią lekko śliwki skórką do dołu  i kawałki jabłek, posypujemy kruszonką.

Pieczemy w 180 C około 50 minut, do suchego patyczka i zezłocenia wierzchu.

Placek wyszedł pyszny, kruszonka zmieszała się z masą serową i ciekawie skomponowała ze śliwkami i jabłkami. Smakował uczestnikom rejsu nie mniej, niż wytrawne muffinki z serem i zielony placek szpinakowy z cukinią, o których napiszę innym razem. Jest szybki i łatwy, warto go zrobić w sezonie śliwkowym.

Na mecie rejsu zupełnie o nim zapomniałam, zajadając przepyszne domowe rogaliki przy ognisku.

ognisko

Smacznego !

placek ze śliwkami i masą serową1

 

 

 

(Odwiedzone 551 razy, 1 dzisiaj)

5 przemyśleń nt. „Placek ze śliwkami i masą serową

  1. Tak, jest łatwy i pyszny- bez masy serowej też nieźle smakuje 🙂 A zamiast kruszonki można posypać cukrem-pudrem po przestudzeniu 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.