Placek marchewkowo-jogurtowy

Ten placek doskonale nadaje się na piknik – smakuje prawdziwie wiosennie, ma piękny kolor i jest łatwy do transportu – wystarczy włożyć go do okrągłego pojemnika na żywność, zamnkąć lub zafoliować – i już można jechać z nim na łono natury.
Zrobiłam go w kuchence mikrofalowej, bo w niej marchewka zachowuje swój piękny kolor. Dodałam do niego trochę wody gazowanej, żeby był bardziej puszysty.

PLACEK MARCHEWKOWO- JOGURTOWY

2 średnie marchewki
1 dojrzały banan
szklanka mąki
¾ szklanki jogurtu naturalnego
2 jajka
2 -3 łyżki cukru
¼ szklanki oleju
1/3 szkalnki wody gazowanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Marchewki oskrobać i zetrzeć na drobnej tarce. Włożyć do miski razem z rozgniecionym dokładnie bananem. Stopniowo mieszając widelcem, dodawać jogurt, olej, jajka roztrzepane lekko z cukrem, na koniec mąkę z proszkiem i wodę gazowaną. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego.
Włożyć do natłuszczonego naczynia i wstawić do kuchenki najpierw na 4 min na 400 W, potem na 12 mint na 600. Kto chce placek w ciemniejszym kolorze i z brązową skórką, może go upiec w piekarnkiu – myślę, że na 180 C, około 45 min, do suchego patyczka.
Placek jest pyszny, wyraźnie czuć w nim słodycz marchewki i mleczny smak jogurtu. Jest lekki i wilgotny. Moim zdaniem idealny na piknik, jak i do popołudniowej kawy. Smacznego !

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.