Placek drożdżowy z serem i rabarbarem

drożdzowy z serem i rabarbarem

Bardzo lubię ciasto drożdżowe z dodatkiem sera i gdy planowałam kolejny rabarbarowy wypiek zdecydowałam się na placek drożdżowy z serem , podkręcony migdałową kruszonką. Ciasto z dodatkiem twarożku  jest wilgotne i puszyste, kruszonka na rabarbarze przyjemnie chrupie. Wybrałam serek  waniliowy, by dodać ciastu ciekawszego smaku.

PLACEK DROŻDŻOWY Z SEREM, RABARBAREM I MIGDAŁOWĄ KRUSZONKĄ

2, 5  szklanki   mąki pszennej

2 łyżki  stopionego masła i 2 łyżki oleju

25 g drożdży

3/4 szklanki mleka

serek homogenizowany waniliowy ( 170 g)

2 jajka i żółtko

4 łyżki cukru

szczypta soli

3-4 gałązki rabarbaru

kruszonka, taka, jak tutaj, mielone migdały zamiast wiórków kokosowych

Najpierw roztarłam drożdże z łyżeczką cukru, dodałam letnie mleko ( 1/3 szklanki ), posypałam łyżką mąki i odstawiłam do wyrośnięcia. W międzyczasie stopiłam i przestudziłam masło ,  wymieszałam cukier  z jajkami ubijając lekko.

Rabarbar pokroiłam w kostkę.

Do miski wsypałam mąkę i sól, dodawałam stopniowo mieszając : wyrośnięty rozczyn, jajka z cukrem, resztę mleka, serek waniliowy, olej i  stopione masło w temperaturze pokojowej. Wyrabiałam drewnianą łyżką aż ciasto zaczęło odstawać od brzegów miski i pojawiły się pęcherzyki powietrza. Postawiłam przykryte w ciepłym miejscu do podwojenia objętości, na około pół godziny.

Włożyłam ciasto do wysmarowanej olejem formy ( 26 na 23 cm) i postawiłam w ciepłym miejscu, by lekko podrosło. Potem położyłam na nim rabarbar i posypałam kruszonką.

Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 C na około 45 minut.

Jak już wspomniałam, ciasto wyszło pyszne, puszyste, migdałowa kruszonka doskonale uzupełniała smak lekko serowego ciasta i kwaskowatego rabarbaru.

Latem zwykle robię zdjęcia blogowych dań na dworze, ale tym razem padał deszcz i musiałam wrócić do mojego miejsca na biurku przy oknie balkonowym i serwetek jako tła. Muszę pomyśleć o urozmaiceniu  zdjęć robionych w domu. Widziałam ostatnio ciekawe tapety ścienne z papieru, które można kupić też w formie małych kawałków , na pewno można je będzie wykorzystać jako tło do zdjęć.

Ostatni kawałek placka serowego z rabarbarem, który został do sfotografowania zjadłam do kawy i poprawił mi humor w deszczowe popołudnie.

Smacznego !

drożdzowy z serem i rabarbarem2

(Odwiedzone 189 razy, 1 dzisiaj)

2 przemyślenia nt. „Placek drożdżowy z serem i rabarbarem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *