Pikantne ogóreczki

pikantne ogórki

Sezon ogórkowy w pełni , pora więc zabrać się za przetwory z tych smacznych warzyw. Pikantne ogóreczki jadłam na imprezie ze znajomymi i oczywiście poprosiłam o przepis. Był podany  ” na oko”, postaram się go doprecyzować. Moje wyszły niemal identyczne, jak te, które jadłam na imprezie. Podaję więc przepis:

PIKANTNE OGÓRECZKI

kilogram ogórków
poł łyżki soli
łyżka cukru
2% roztwór octu
1-2 papryczki chili
2-3 łyżeczki curry
łyżeczka pieprzu cayenne
3-4 ząbki czosnku
kilka gałązek koperku
łyżeczka sproszkowanej słodkiej papryki
po łyżeczce oliwy na słoiczek
Drobne ogórki pokroić na kawałki ( najpierw wzdłuż), posolić i odstawić na pół godziny.  Przygotować niecały litr 2% roztworu octu, dodać  cukier i sypkie przyprawy oraz pokrojony ( nie rozgnieciony) czosnek i papryczki.  Odcedzone ogórki układać w słoiczkach, przekładając je pokrojonymi gałązkami koperku. Zalac zalewą, dodać po łyżeczce oliwy na słoik, zakręcić. Pasteryzować w garnku z wodą do 3/4 wysokości słoików przez 15 min od zagotowania.
Podawać do mięsa, zwłaszcza z grilla.

Smacznego!

 

(Odwiedzone 88 razy, 1 dzisiaj)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.