Piersi indyka w papirusie z serem lazur i suszonymi pomidorami


Rzutem na taśmę dołączam do papirusowego konkursu. Jako mięso wybrałam pierś z indyka, którą rozbiłam , lekko doprawiłam w środku  i nadziałam serem lazur i suszonymi pomidorami z zalewy przed złożeniem i usmażeniem w papirusie. Z natury suche mięso z piersi indyka wyszło soczyste a nadzienie dodało mu atrakcyjnego posmaku.

 

PIERŚ INDYKA Z SEREM LAZUR I SUSZONYMI POMIDORAMI W PAPIRUSIE

 

cztery plastry piersi z indyka

cztery plastry  sera lazur

osiem suszonych pomidorów z zalewy

opakowanie Papirusu Winiary

sól, pieprz kolorowy, papryka wędzona

Ponieważ wybrałam formę ” kotletów składanych” nieco zmieniłam sposób  przygotowania mięsa. Po rozbiciu plastrów indyczej piersi warstwę wewnętrzną doprawiłam lekko solą, kolorowym pieprzem z młynka i wędzoną papryką.

Na połowę każdego plastra położyłam kawałek sera lazur i dwa suszone pomidory z zalewy. Złożyłam, lekko przycisnęłam i zawinęłam w papirus  według wskazówek na opakowaniu.

Rozgrzałam mocno patelnię , zmniejszyłam płomień do połowy mocy i smażyłam bez tłuszczu nieco dłużej – po 7 minut z każdej strony , bo kotlety były grubsze niż we wskazówkach na opakowaniu.

Mięso wyszło soczyste, z zewnątrz przyprawione od papirusu, w środku ser roztopił się lekko i połączył z suszonymi pomidorami. Papirusowe przyprawy pasowały do tych moich ze środka oraz sera lazur i suszonych pomidorów z zalewy. Całość wyszła bardzo harmonijna w smaku, doskonała na niedzielny obiad.

Smacznego !

 

6 przemyśleń nt. „Piersi indyka w papirusie z serem lazur i suszonymi pomidorami

  1. dla mnie papirus jest trochę „za słony” ale sobie papier do pieczenia kroję na paseczki dodaję takie przyprawy jak chcę i jest ok. Grazynko a Twoje danie bardzo mi sie podoba

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.