Pieróg drożdżowy z owocami

Jak już kiedyś pisałam lepienie pierogów dla mojej dużej rodziny jest czynnoscią dość pracochłonną. Wprawdzie córki ochoczo mi w tym pomagają ale nie zawsze są w domu albo mają czas, Wtedy robię pieróg drożdzowy w keksówce.Pracy mniej a efekt bardzo smaczny !

PIERÓG DROŻDŻOWY Z OWOCAMI

1/2 kg mąki pszennej
30 g drożdży w kostce
2-3 łyżki cukru
spora szczypta soli
1 jajko

1/3 szklanki oleju
szklanka mleka
pól szklanki maślanki lub kefiru
pół szklanki letniej wody
owoce : kilka jabłek,po pół szklanki wiśni, porzeczek i malin

Drożdże rozetrzeć w miseczce z łyżeczką cukru i połową szklanki letniego mleka. Posypać po wierzchu łyżką mąki i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( ok. 10 min). Maślankę wyjąć z lodówki , żeby miała temperaturę pokojową. Wsypać do miski mąkę , posolić, dodać wyrośnięte drożdże i, mieszając drewnianą łyżką dodawać resztę letniego mleka, maślankę, olej, jajko roztrzepane z cukrem, na koniec tyle letniej wody, żeby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. Ubić ukośnymi ruchami łyżki, wystarczy ok 3 min. odstawić do wyrośnięcia przykryte ściereczką. Gdy ciasto podwoi objętość, włożyć 2/3  do nasmarowanej tłuszczem keksówki, na to wyłożyć owoce, przykryć resztą ciasta ( ładnie się rozprowadza łyżką ,nie trzeba wałkować).

Pieczemy około 40 minut w 200 C. Po wyjęciu z piekarnika nie kroimy od razu gorącego,czekamy 15-20 min, aż trochę ostygnie – łatwiej sie wtedy kroi i wychodzi z keksówki.

Taki pieróg dobrze smakuje polany jogurtem lub kwaśną śmietaną,można tez posypać cukrem z domieszką waniliowego. Smacznego !

4 przemyślenia nt. „Pieróg drożdżowy z owocami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.