Piernik z powidłami

 

Mam sprawdzony rodzinny przepis na piernik i robię z niego rożne wariacje. Niedawno pokazywałąm piernik capuccino, dziś taki, do którego dodałam powidła śliwkowe i maślankę zamiast śmietany. Robiłam go w ekspresowym tempie, bo dowiedziałam się , że będziemy mieli gościa. Dlatego „pieczony” jest w kuchence mikrofalowej i bez polewy – ale dodatek powidel śliwkowych tak mu uatrakcyjnił smak, że nie trzeba było jej robić. Można do niego dodać bakalie- myślę, że rodzynki,kandyzowana  skórka pomarańczowa i suszone morele lub daktyle fajnie by pasowały.

 

PIERNIK Z POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI

 

2 szklanki mąki

2/3 szklanki cukru

2 łyżki płynnego miodu

płaska łyżka kakao

3 łyżki powideł śliwkowych

2 jajka

1/2 szklanki maślanki

1/2 szklanki rozpuszczonej i wystudzonej mocnej kawy

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 kostki dobrej margaryny

łyżka przyprawy do pierników

po pół łyżeczki imbiru i cynamonu

Margarynę topimy i studzimy. W misce mieszamy suche składniki, dodajemy do nich mieszając drewnianą lyżką kawę, maślankę,powidła, stopioną margarynę, na końcu jajka. Pieczemy w 180 C ok. 45 min, albo wkładamy do kuchenki najpierw na 400 W na 4 min, potem na ok. 12 min na 600 W.

Robiłam ten piernik gotując jednocześnie obiad i zapomniałąm po wyjęciu z kuchenki postawić go na mokrej ścierce, żeby łatwiej było go wyjąć z formy. Dlatego przy wyjmowaniu spód troszkę mi się pokruszył. Ale nikomu to nie przeszkadzało, piernik miał ciekawy śliwkowo – korzenny smak i wszystkim bardzo smakował. Będę go częściej robić. Smacznego !

 

Podziel się:

(Odwiedzone 127 razy, 1 dzisiaj)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.