Piernik z bakaliami

piernik bakaliowy

 

Ten piernik upiekłam na wczorajsze spotkanie wigilijne wielkopolskich Blogerów Kulinarnych. Relacja będzie później, teraz podam przepis i wyniki świątecznego konkursu z Lubellą.

Piernik jest łatwy w przygotowaniu. jest to lekka modyfikacja rodzinnego przepisu. Pachnie przyprawami korzennymi i kawą. Dodałam do niego trochę bakalii i posypałam cukrem-pudrem.

 

PIERNIK KAWOWY Z BAKALIAMI

2, 5 szklanki mąki ( dałam tortową Lubelli, którą dostałam w świątecznej paczce)

2 jajka

1/3 kostki margaryny, stopionej i ostudzonej

1/2 szklanki mleka

łyżka kawy rozpuszczona w 1/2 szklanki wody

2 łyżki cukru i 1 cukru z wanilią

2 łyżki płynnego miodu

łyżeczka cynamonu i 1/2 łyżeczki imbiru, szczypta gałki muszkatołowej

łyżka przyprawy do piernika

2 łyżeczki proszku do pieczenia

rodzynki, posiekane orzechy, kandyzowana skórka pomarańczowa

cukier-puder do posypania

Jajka wbić do miski i roztrzepać widelcem razem z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać , mleko i ostudzoną  kawę, wymieszać. Dodawać stopniowo mąkę na zmianę ze stopioną margaryną, mieszając cały czas. Wsypać  proszek do pieczenia, przyprawę do piernika,  imbir i cynamon, rodzynki, orzechy  i skórkę z pomarańczową kandyzowaną , wymieszać. Jeżeli ciasto będzie za gęste, dodać trochę mleka .

Wysmarować tłuszczem średnią formę do pieczenia, wlać ciasto ( powinno powinno mieć konsystencję gęstej śmietany). Piec w 180 C około 45 minut, do zrumienienia wierzchu i suchego patyczka. Ostudzony posypać cukrem-pudrem , ale można też polukrować albo polać polewą czekoladową.

Piernik pięknie pachniał i smakował uczestnikom Wigilii.

Smacznego !

A teraz wyniki konkursu. Przepisów na pierogi było mnóstwo, różnorodne zarówno pod względem ciasta jak i nadzienia. Wybór był bardzo trudny . Po naradzie z domowymi miłośnikami pierogów zadecydowałam, że najbardziej podobają mi się drożdżowe pierogi z pieczarkami Marty i pierogi z kurkami w cieście kartoflanym Joli. Proszę obie nagrodzone o dane do wysyłki, które przekażę organizatorowi ; Imię, nazwisko, adres  i nr telefonu, na adres grazyna0071@wp.pl  A oto zdjęcia nagrodzonych pierogów :

pierogi1

pierogi-z-kurkami

 

7 przemyśleń nt. „Piernik z bakaliami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.