Piernik kawowy z bananem

piernik bananowy

 

Wprawdzie zbliża się Wielkanoc, ale pogoda za oknem przypomina inne święta… Znalazłam przyprawę do piernika i nie zawahałam jej się użyć. Lubię smak kawy w pierniku, więc dodałam ją w formie płynnej. Zwykle dodaję do piernika kwaśną śmietanę, ale powstał spontanicznie i zastąpiłam ją tym, co miałam w lodówce- jogurtem naturalnym. Do ciasta wkroiłam też banana dla wzbogacenia smaku.

 

PIERNIK KAWOWY Z BANANEM NA JOGURCIE

2 szklanki mąki

2/3 szklanki cukru

2 łyżki płynnego miodu

banan

jajko

1/2 szklanki jogurtu

1/2 szklanki rozpuszczonej i wystudzonej mocnej kawy

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 kostki dobrej margaryny

łyżka przyprawy do piernika

Margarynę topimy i studzimy. W misce mieszamy suche składniki, dodajemy do nich mieszając drewnianą łyżką kawę, jogurt, stopioną margarynę, na końcu jajko. wrzucamy banana pokrojonego w półplasterki, mieszamy.

Pieczemy w 180 C ok. 45 minut.

Piernik pasował smakiem i atmosferą do pogody do tego stopnia, że rozpaliliśmy w kominku ! Popijaliśmy go czarną herbatą z jabłkami i cynamonem, o której innym razem .

Smacznego !

piernik bananowy1

13 przemyśleń nt. „Piernik kawowy z bananem

  1. Grażynko, piernik wygląda doskonale.! Ja bym zjadła chętnie nawet i teraz, bo raz ,że to co mamy za oknem nie nastraja mnie do wielkanocnych wypieków, a dwa,że pierniki to ja mogę o każdej porze roku 😉
    Pozdrowienia!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.