Piernik dyniowy z gruszkami w czekoladzie

 

Pora teraz na dania z dyni i u mnie na pierwszy ogień poszło ciasto. Postanowiłam nieco zmodyfikować rodzinny przepis na piernik i zrobić go dodając do ciasta przecier z dyni. Wyszedł sympatyczny dyniowy piernik, a że to ciasto  niedzielne, więc wzbogaciłam je gruszkami w czekoladzie i suszoną żurawiną, wierzch posypałam jeszcze znalezioną resztką zeszłorocznych  włoskich orzechów. Ciasto wyszło smaczne i efektowne.

 

PIERNIK DYNIOWY Z GRUSZKAMI W CZEKOLADZIE

 

1/2 szklanki przecieru z dyni

1/2 kostki margaryny

około 1.5 szklanki mąki

1 jajko

po pół łyżeczki cynamonu i imbiru

po szczypcie mielonych goździków i kolendry oraz pieprzu ziołowego

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

tabliczka czekolady i 2 łyżki śmietanki

2 gruszki

3 łyżki suszonej żurawiny

2 łyżki posiekanych orzechów włoskich

Kawałek dyni obieramy i kroimy na mniejsze części. Wkładamy do garnka z niewielka ilością wody i rozgotowujemy. Miksujemy na papkę i studzimy.
Odmierzamy pół szklanki dodajemy do tego jajko, mieszając dolewamy stopioną i ostudzoną margarynę oraz płynny miód i mleko. Cały czas mieszając dosypujemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia i przyprawy. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
Wlewamy je do natłuszczonej formy i pieczemy w 180 C około 45 min, do suchego patyczka. Po  upieczeniu studzimy i przekładamy na talerz.
Układamy na nie kawałki gruszek, posypujemy suszoną żurawiną i polewamy polewą z tabliczki czekolady roztopionej w kąpieli wodnej lub mikrofalówce na małej mocy. Co czekolady możemy dodać trochę  słodkiej smietanki lub masła.Na polewę posypujemy posiekane orzechy.

Ten przepis dołączam do konkursu Kulinarny Blog Roku i można na niego głosować tutaj – klik, klik

Smacznego !

 

14 przemyśleń nt. „Piernik dyniowy z gruszkami w czekoladzie

  1. Witaj Grażynko,
    przepis zawiera wyjątkowe połączenia składników. Zapewne smakuje znakomicie.

    Zatem i w tym roku na Blog Forum w Gdańsku będziemy mogły się spotkać.
    pozdrawiam ciepło i do zobaczenia
    Basia

  2. dziś upiekłam ciasto z gruszkami, ale tajnym składnikiem jest w nim co innego – pół espresso 😀 połączyłaś wspaniałe składniki, aż chce się zjeść kawałek. Od razu!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.