Pieczony kurczak w chińskich smakach

kurczak chiński

Dziś ostatni dzień karnawału, pora więc na coś konkretnego przed postem. Przejrzałam zdjęcia nieopublikowanych przepisów i ten kurczak wydał mi się odpowiedni na dzisiejszy dzień. Był upieczony w całości w piekarniku a przyprawiłam go w chińskich klimatach – natarłam sosem ostrygowym, sojowym jasnym, imbirem w proszku i pieprzem młotkowanym z kolendrą, co dało niezwykle smaczne efekty.

 

KURCZAK PIECZONY W CHIŃSKICH SMAKACH

spory kurczak ( u mnie 1, 700 kg)

2 łyżki sosu ostrygowego

3 łyżki sosu sojowego jasnego

łyżeczka sproszkowanego imbiru

łyżeczka pieprzu młotkowanego z kolendrą

Po umyciu i osuszeniu natarłam kurczaka sosem ostrygowym i sojowym oraz imbirem i pieprzem z kolendrą, również w środku. Wstawiłam do lodówki na około pół godziny, żeby się zmacerował.

Wstawiłam do piekarnika na 180 C, na około 1, 5 godziny i podlewałam często – najpierw rosołem, potem wytworzonym sosem. Na ostatnie 20 minut zwiększyłam temperaturę do 200 C, żeby się ładnie przyrumienił.

Zjedliśmy go z ryżem polanym wytworzonym podczas pieczenia sosem i surówką z kapusty- oczywiście pekińskiej 🙂

Smacznego !

I jeszcze prośba – wspieramy Akademię Przyszłości, pomagając dzieciom z trudnościami w nauce spełniać ich marzenia, dokładając się do kupna indeksu.

Szczegóły akcji  stronie Kup Indeks na Walentynki – klik, klik.

stopka_dziewczynka

 

14 przemyśleń nt. „Pieczony kurczak w chińskich smakach

  1. Dawno już nie jadłam takiego kurczaka pieczonego w całości.
    Zgadzam się – taki konkret jest dzisiaj strzałem w dziesiątkę. 🙂

  2. Bardzo lubię takie zestawy składników do kurczaka 🙂 Z tym, że ja najczęściej piekę tylko kawałki kurczaka, a nie w całości. Na pewno był pyszny 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.