Pieczone ziemniaki faszerowane szpinakiem lub mięsem

ziemniaki faszerowane 1

 

Na ziemniaki jest teraz najlepszy sezon. Różne dania z nich, takie jak kartacze, placki czy babka pokazywałam już na blogu, teraz zrobiłam podpatrzone w u znajomych Francuzów w Normandii ziemniaki faszerowane i zapieczone. Wybiera się do tego duże okazy i najpierw obgotowuje lekko. Potem przekrawa się wzdłuż , wydrąża, nadziewa pysznościami. Można przykryć serem. Zapieka się takie nadziane pyry w piekarniku a z jakim smakiem się zajada 🙂

 

ZIEMNIAKI FASZEROWANE SZPINAKIEM Z ŁOSOSIEM I MOZZARELLĄ

po 2-3 duże owalne ziemniaki na osobę

20 dkg szpinaku

15 dkg wędzonego łososia

po plastrze mozzarelli na połówkę ziemniaka

oliwa, czosnek, sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Szpinak ( miałam mrożony Frosty) podsmażamy na oliwie wraz z rozdrobnionym ząbkiem czosnku. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Umyte ziemniaki gotujemy w całości w lekko osolonej wodzie ok. 15 minut. Przekrawamy wzdłuż, wydrążamy łyżką. nadziewamy doprawionym szpinakiem, dokładamy kawałki łososia i przykrywamy plastrami mozzarelli. Kładziemy na blasze wysmarowanej oliwą i wstawiamy do piekarnika na 200 C na około pół godziny do 45 minut.

 

ziemniaki faszerowane3

 

ZIEMNIAKI FASZEROWANE MIĘSEM I POMIDORAMI

ziemniaki jak wyżej

żółty ser w plastrach lub wiórkach

25 dkg mielonego mięsa

2-3 pomidory

duża cebula

sól,pieprz  , papryka , majeranek lub inne zioła

Mięso podsmażamy na oleju z drobno pokrojoną cebulą. Jak zmieni kolor, dokładamy pokrojone drobno pomidory, smażymy dalej. Doprawiamy do smaku.

Dalej postępujemy tak samo :  Obgotowane ziemniaki drążymy , nadziewamy i przykrywamy żółtym serem. Zapiekamy tak samo.

 

ziemniaki faszerowane 4

 

A co zrobiłam ze środkami wydrążonymi z ziemniaków ? Razem z kilkoma mniejszymi, które nie zmieściły mi się na blachę  i warzywami z ogrodu oraz z targu upiekłam je w oliwie z ziołami . Na blasze dynia, patison, marchewki, cebula…

 

warzywa pieczone 3

 

To była prawdziwa ziemniaczana i warzywna uczta i choć składniki były proste, to wszyscy zajadali aż miło i chwalili moje pomysły. Będę monotonna, ale zachęcam kolejny raz do zajadania warzyw w sezonie, wtedy, gdy są najsmaczniejsze i najbardziej wartościowe !

Smacznego !

 

ziemniaki faszerowane 2

(Odwiedzone 602 razy, 1 dzisiaj)

6 przemyśleń nt. „Pieczone ziemniaki faszerowane szpinakiem lub mięsem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.