Pieczona kaczka z pomarańczami i anyżem

kaczka z pomarańczami1

 

U nas w domu w pierwsze święto Bożego narodzenie nie gotujemy obiadu – zjadamy jeszcze potrawy wigilijne, żeby dłużej nacieszyć się ich smakiem. Za o w drugie święto jest zawsze rosołek i jakieś dobre mięso na drugie danie. W tym roku Postawiliśmy na kaczkę i to tradycyjną, z pomarańczami. Przepis wzięłam z mojej francuskiej książki kulinarnej „L’authentique ciusine de nos grand-meres”, wzbogacając go nieco od siebie. Kaczka wyszła wyśmienita , wytworzyła doskonały sos , do którego zrobiłam drożdżowe pyzy.

 

KACZKA FASZEROWANA POMARAŃCZAMI Z ANYŻEM

kaczka ( miałam pekina ok. 2, 5 kg)

2-3 pomarańcze

sok z 1/2 pomarańczy

sól, pieprz biały i ziołowy

imbir, estragon

2-3 gwiazdki anyżu

kawałek kory cynamonowej

oliwa

rosół do podlewania

Z kaczki wyjęłam szyję i odcięłam końcówki skrzydeł, które wykorzystałam do rosołu. Umyłam ją i osuszyłam. Ponacinałam skórę na piersiach uważając, żeby nie ponacinać mięsa. Natarłam kaczkę solą, pieprzami i imbirem, z zewnątrz i w środku, do środka dodałam jeszcze sporo estragonu.  Z zewnątrz potraktowałam  ją jeszcze sokiem pomarańczowym i oliwą. Odstawiłam do lodówki na ok. 2 godziny.

Do środka włożyłam obrane i podzielone ma cząstki pomarańcze, gwiazdki anyżu i cynamon. Zaszyłam skórę .  Położyłam kaczkę piersiami do góry na blasze wysmarowanej olejem i wstawiłam do piekarnika rozgrzanego do 180 C. Piekłam nieco ponad dwie godziny, co 20 minut polewając rosołem a potem wytworzonym sosem. Po godzinie pieczenia odwróciłam kaczkę piersiami do dołu na około 40 minut, potem odwróciłam ją znowu. Na ostatnie 20 minut zwiększyłam temperaturę w piekarniku do 200 C, żeby skórka się zbrązowiła. Sprawdziłam wbijając widelec, czy mięso jest dość miękkie i wyciągnęłam.

Po wyjęciu z piekarnika pozwoliłam kaczce „odpocząć” ok. 10 minut, żeby soki w mięsie zastygły. Sos z blachy przelałam na patelnię i zagęściłam go łyżką mąki rozprowadzoną w niewielkiej ilości wody.

Podałam kaczkę z pyzami drożdżowymi, które doskonale pasowały do sosu i mięsa. Do tego zrobiłam sałatę z ogórkami i pomidorami w winegrecie.

Ale była pyszna ! Pomarańcze ze środka dopełniały smak mięsa, które było soczyste i kruche zarazem. Pyzy z sosem i sałata świetnie do kaczki pasowały. Polecam na specjalne okazje.

Smacznego !

kaczka z pomarańczami

 

 

7 przemyśleń nt. „Pieczona kaczka z pomarańczami i anyżem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.