Pesto z rucoli i szpinaku

pesto z rucoli i szpinaku

Latem staram się jeść jak najwięcej świeżych warzyw i owoców by nazbierać witamin i nabyć odporność na chłodniejsze pory roku. Korzystam więc z każdej okazji, zwłaszcza w czasie upałów, kiedy brak apetytu na konkretne potrawy. Pesto , zajadane przede wszystkim do makaronów jest jednym z takich dań.

Pokazywałam niedawno dzikie pesto z pokrzywy, to jest nieco bardziej „cywilizowane „, ale zawsze potrzebna jest ocena ryzyka, czy rodzinka zdecyduje się na taką potrawę z „zielska” .Na szczęście na córkę mogę pod tym względem zawsze liczyć 🙂

PESTO Z RUCOLI, SZPINAKU , ORZESZKÓW I PESTEK

miseczka rucoli i szpinaku

kilka listków mięty

po łyżce orzeszków ziemnych i pestek słonecznika

łyżka złotego siemienia lnianego

3 łyżki oliwy

sól, pieprz ziołowy

Zieleninę wraz z orzeszkami, pestkami, nasionami  i oliwą zmieliłam partiami w blenderze.

Doprawiłam ostrożnie solą i pieprzem ziołowym, bo rucola sama w sobie jest dość ostra. Pesto zmieszane z makaronem ( tym razem spaghetti) smakowało nam doskonale, a zdrowie na pewno na tym zyskało .

Smacznego !

pesto z rucoli i szpinaku1

(Odwiedzone 174 razy, 1 dzisiaj)

2 przemyślenia nt. „Pesto z rucoli i szpinaku

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.