Papryka miodowa

W mojej rodzinie robi się dużo przetworów i wymieniamy się przepisami, toteż mam ich pod dostatkiem i nieczęsto sięgam po nowe. Ale miodowa papryka Peli zaciekawiła mnie bardzo i skusiłam się, żeby ją zrobić. Nawet nie wytrzymałam i otworzyłam jeden słoiczek, żeby spróbować, jak smakuje… jest pyszna, miód łagodzi smak marynowanej papryki i nadaje jej ciekawy, słodko-kwaśny posmak.
Oryginalny przepis jest
tutaj
Ja zrobiłam z połowy porcji, bo papryki miałam mniej:

MIODOWA PAPRYKA

papryka czerwona, ja dałam tez trochę żółŧej i pomarańczowej
zalewa:
5 szklanek wody
½ szklanki cukru
½ szklanki oleju
¼ szklanki miodu
2 płaskie łyżki soli
1 i ¼ szklanki octu 5 %
3 listki laurowe
5 ziaren ziela angielskiego, ziarna pieprzu, gorczyca
Składniki zalewy zagotować razem i wystudzić. Umytą i osuszoną paprykę ułożyć w wyparzonych słoiczkach, zalać zalewą i pasteryzować 10 minut. Smacznego!

(Odwiedzone 107 razy, 1 dzisiaj)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.