Papryka konserwowa na zimę

O ile ogórki kiszone robię na zimę zawsze, bo takich dobrych, jak te według receptury mojej Mamy nigdzie nie kupię, o tyle ogórki i paprykę konserwową robię sporadycznie, bo w sklepach można kupic je całkiem smaczne i w korzystnej cenie. W tym roku jednak na targu kupiłam okazyjnie  sporo kolorowej papryki i postanowiłam włożyć ją do słoiczków na zimę.

PAPRYKA KONSERWOWA

 

ok.2 kg czerwonej, żółtej i zielonej papryki

litr wody
½ szklanki octu 10 %
plaska łyżka soli
łyżka cukru
kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu
płaska łyżeczka ziaren gorczycy
duża cebula

płaska łyżeczka ziaren kolendry

Wodę z octem,przyprawami i pokrojoną na plasterki cebulą gotujemy i studzimy. Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na dowolne kawałki. Układamy ją w wyparzonych słoiczkach, dodajemy plastry cebuli z zalewy i zalewamy zalewą prawie do pełnych słoików – tak z 2 cm od góry. Zakręcamy słoiki wyparzonymi i wysuszonymi nakrętkami. Wstawiamy do garnka z zabezpieczonym dnem ( gruby papier lub mała ściereczka, żeby słoiki nie popękały), nalewamy wody do 3/4 wysokości słoików, przykrywamy pokrywką i gotujemy na średnim ogniu około 20 min od zagotowania.

Zimą wykorzystuję tę paprykę  do różnych sałatek, przede wszystkim do sałaty w sosie winegret.

Paaprykę dołączam do akcji Warzywa psiankowate

Smacznego !

(Odwiedzone 4 507 razy, 1 dzisiaj)

5 przemyśleń nt. „Papryka konserwowa na zimę

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.