Napoje jabłkowo-miętowe

napomiet

 

Dziś szybki i orzeźwiający wpis, bo pakuję się na wakacje. Wyjeżdżam do Francji- najpierw dwa dni w Paryżu, potem tydzień w Normandii, u znajomych, których gościłam rok temu. Normandia to kraina jabłek, na pewno wrócę z nowymi przepisami.

Wysadzona w ogrodzie zeszłego lata doniczkowa mięta pięknie mi się rozrosła i korzystam z niej często. Najbardziej klasyczny sposób- to garść listków zaparzonych wrzątkiem, to  przestudzone i dodane do rozcieńczonego soku jabłkowego – na zdjęciu powyżej.

Sok robię wrzucając pokrojone jabłka ze skórkami, bez gniazd nasiennych do garnka, dodając cukru, wody tyle, by je przykryła  i gotując kilka minut. Potem go odcedzam i ostudzony dodaje do napojów, a jabłka przecieram przez durszlak na mus.

Poza tym z gęstego słodkiego soku jabłkowego robię kostki lodu, dodając listek mięty. Wystarczy wrzucić 2-3 takie kostki do szklanki wody, pomieszać chwilę i już mamy doskonały napój na upały.

 

napjabmie

 

Robię  też swoją wersję mohito- z sokiem jabłkowym zamiast limonki. Do szklanki wlewam kieliszek rumu, kieliszek soku jabłkowego, dodaję brązowy cukier do smaku ,  kilka listków mięty i dopełniam wodą. Na zdrowie !

Do zobaczenia za prawie dwa tygodnie.

Smacznego !

 

mohito

7 przemyśleń nt. „Napoje jabłkowo-miętowe

  1. Grażynko – i ode mnie życzenia udanego wyjazdu i wspaniałych wakacji 🙂
    Bardzo mi się podobają Twoje miętowe propozycje i chętnie wykorzystam, bo upały nadal męczą.

  2. Grażyno!
    Tu Ciebie odnalazłem!
    Wpis na czasie. Bo własnie dziś chciałem kupić napój jabłkowo-miętowy Tarczyn.
    Fajnego pobytu we Francji!
    Ja dziś się wybieram do…
    No właśnie jak wpadniesz to zobaczysz:)
    Vojtek z BlogForum Gdańsk:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.