Naleśniki z malinami

Gdy wróciłam z wakacji, na krzaczkach zastałam sporo mocno dojrzalych malin. Uwielbiamy latem naleśniki z owocowym nadzieniem, więc je po prostu przesypałam cukrem i rozgniotłam na mus. Naleśniki nim posmarowane smakowały wyśmienicie !

NALEŚNIKI Z MUSEM MALINOWYM

2 jajka
szklanka mleka
szklanka wody gazowanej
1, 5 szklanki mąki
szczypta soli, szczypta cukru
ok. 2 szklanek malin
4-5 łyżek cukru
Jajka rozbijamy i roztrzepujemy. Dodajemy mleko, potem mąkę na zmianę z wodą gazowaną. Na koniec szczypta soli i cukru. Dobrze, jak ciasto troche odpocznie, wystarczy 15 minut.
Smażymy na rozgrzanej patelni cienko posmarowanej olejem,  z obu stron.
Maliny płuczemy, przesypujemy cukrem, zostawiamy, aby puściły sok. Potem rozgniatamy widelcem. Kto nie lubi pestek, może je przetrzec przez sito.
Smarujemy naleśniki musem malinowym i zwijamy w rulon.
Ponieważ znalazłam w lodówce serek homogenizowany i resztę jagód, zrobiłam też do naleśników twarożek jagodowo- malinowy. Do serka dodalam trochę musu malinowego i rozgniecione z cukrem jagody. Cieszył się nie mniejszym powodzeniem, niż mus malinowy. Smacznego !

(Odwiedzone 115 razy, 1 dzisiaj)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.