Naleśniki razowe

Ostatnio gdy zabrałam się za robienie naleśników zapomniałam, że nie mam w domu zwykłej mąki. Obiad trzeba było zrobić, więc sięgnełam po taka mąkę, jaką mialam – razową. Gdy ją dodawalam do ciasta, stwierdzilam, że jego struktura jest zbyt „ziarnista” i dodałam też trochę drobnej mąki kukurydzianej. Wyszły naleśniki o ciekawym smaku i  pięknym brązowym kolorze. Stwierdziłam, że na słodko raczej nie będą za dobrze smakować i zrobiłam do mnich szybkie nadzienie z resztek pieczonego kurczaka, cebuli i pomidorów.

NALEŚNIKI RAZOWO-KUKURYDZIANE

2 jajka
szklanka mleka
ok. ¾ szklanki wody gazowanej
szklanka mąki razowej
ok. ¼ szklanki maki kukurydzianej
szczypta soli
olej do smażenia
Roztrzepać jajka z solą, dodać mleko i trzepiąc trzepaczką dodawać stopniowo mąkę razową i kukurydzianą, na koniec dodac wodę gazowaną. Ciasto powinno się lekko lać. Smażyc naleśniki na cienkiej warstwie oleju.

NADZIENIE

kawałek pieczonego mięsa
duży pomidor
cebula
sól, pieprz, papryka
Pokrojoną cebulę usmażyć na oleju, wsypać pieprz i paprykę. Dodać pokrojone pomidory bez skórki i posiekane drobno mięso, dosolić . Lekko wystudzonym farszem posmarować naleśniki i zwinąć w rulony.
Czasami braki w kuchni są źródłem niezłych wynalazków. Naleśniki z takiego ciasta bardzo nam posmakowały i będę je robić częściej. Smacznego !

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.