Muffinki czekoladowo-pomarańczowe

muffinki pomarańczowe

 

Już od kilku lat uczestniczę w czekoladowym tygodniu i w tym roku o mało co go nie przegapiłam… Ale dzięki Karolinie ze  Sto kolorów kuchni przypomniałam sobie o nim i akurat miałam  na weekend odpowiednie muffinki. Zrobione są z mojego bazowego ciasta czekoladowego z dodatkiem soku z pomarańczy i likieru Grand Marinier. Wyszły pyszne i aromatyczne, doskonałe do weekendowej kawy.

 

MUFFINKI CZEKOLADOWO – POMARAŃCZOWE

1, 5 szklanki mąki ( szklanka ” z górką”)

1/2 szklanki cukru

2-3 łyżki kakao

1/3 łyżeczki cynamonu

spora szczypta imbiru

kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia

1/3 szklanki oleju

1/3 szklanki mleka

sok z jednej pomarańczy z elementami miąższu

2 łyżki likieru Grand Marinier

jajko

Suche składniki mieszamy w misce. Dodajemy mieszając łyżką olej, sok, mleko i likier. Na koniec wbijamy jajko i mieszamy dokładnie.

Z tej ilości starczyło mi na 12 muffinek, bo taką mam formę. Nakładałam ciasto łyżką do natłuszczonych foremek do 2/3 ich wysokości. Piekłam około 15 minut w 180 C.

Wyszły pyszne i aromatyczne. Można je posypać cukrem-pudrem, polukrować, albo zrobić do nich krem. Ja liczę kalorie, więc tylko posypałam i to nie wszystkie. Cieszyły  się nie mniejszym powodzeniem, niż drożdżowe rogaliki z poprzedniego wpisu.

Smacznego !

 

muffinki pomarańczowe1

(Odwiedzone 281 razy, 1 dzisiaj)

9 przemyśleń nt. „Muffinki czekoladowo-pomarańczowe

  1. Grazyno, duet czekolada-pomarancza od zawsze jest moim ulubionym! Dobrze, ze nie przegapilas naszego 'czekoladowania' 😉

    Pozdrawiam serdecznie i dziekuje Ci za udzial w tegorocznym CzekoTygodniu!

    Bea

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.