Mocno śliwkowy placek z kruszonką


To mój ulubiony placek z owocami, zrobiony według rodzinnego przepisu. Był juz podobny z truskawkami, jabłkami, ale moim zdaniem ze śliwkami jest najlepszy. Zrobiłam go z połowy porcji tego przepisu
Na wierzch dałam mnóstwo śliwek, jedna przy drugiej. Do kruszonki dodałam zaś sporą łyżkę wiórków kokosowych. Pieknie się przyrumienił, a piekłam w 200 C z termoobiegiem 45 minut, na środkowej półce. Spróbowaliśmy jeszcze letniego, był pyszny, a wiórki kokosowe w kruszonce przyjemnie chrupały.
Z tym plackem związana jest rodzinna anegdota. Mój syn, którego trudno namówić na owoce i warzywa, poprosił mnie, gdy był mały: Mamusiu, daj mi placka ze śliwkami, ale wyjmij śliwkę. Zaproponowałam mu kawałek z brzegu, bez owoca, ale on na to – nie, daj mi taki z wyciągniętą sliwką. Gdy spytałam, dlaczego, odpowiedział – bo to ta dziurka po śliwce jest najsmaczniejsza! Rozbroił mnie całkowicie… Oczywiście dostał, taki, jaki chciał.
Smacznego!

(Odwiedzone 356 razy, 1 dzisiaj)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.