Kiedy jakiś czas temu dostałam do znajomych sery z Francji, postanowiłam wymyślić z nimi coś fikuśnego. Padło na mini-szaszłyczki z winogronami, warzywami i szynką. Ostry smak sera podkreślała papryka, a łagodziły pomidory, ogórki i winogrona.
MINI SZASZŁYCZKI WARZYWNE Z SEREM
ser dojrzewający, niezbyt miękki ( u mnie Gillot)
polędwica sopocka
kawałki pomidora
plasterki obranego ogórka
kawałiki papryki ( u mnie żółta)
kulki winogron
Ser, szynkę i warzywa pokroić w równe kawałki. Warzywa posolić. Na wykałaczki nadziewać na przemian warzywa, ser i szynkę oraz winogrona, różnicując je kolorystycznie. Można je polać winegretem lub oliwą z przyprawami, ale same też są pyszne. Przeplatane smaki sera, szynki i warzyw dają miłe wrażenie dla podniebienia. Doskonałe na małą przekąskę, zwłaszcza popijane wytrawnym winem. Smacznego !