Mini-ciasto makowe od Polki

 

ciasto makowe

Kilka dni temu, w dniu przyjazdu gości, mając już  upieczony placek drożdżowy, zastanawiałam się jeszcze nad mini-makowcem, bo mi została jakaś szklanka masy makowej w lodówce. Przeglądam sobie rano blogi, a tu u Polki – jak znalazł, przepis na pyszne ciasto makowe
Zrobiłam je z ¼ porcji, żeby dostosować do ilości masy. Część tartej bułki zastąpiłam wiórkami kokosowymi i dodałam bakalii. Tak to leciało:

MINI CIASTO MAKOWE

szklanka masy makowej
bakalie ( orzechy, migdały, rodzynki, skórka pomarańczowa)
2 jajka
1, 5 łyżki tartej bułki
1 łyżka wiórków kokosowych
½ łyżeczki proszku do pieczenia ( dla pewności)
2 łyżki drobnego cukru
szczypta przyprawy korzennej do pierników
Jajka roztrzepałam lekko z cukrem trzepaczką rózgą, dodałam mieszając masę makową, bakalie, tartą bułkę i wiórki, przyrawę i proszek do pieczenia. Na tak małą ilość nie chciało mi sie odpalać piekarnika ( a i czasu miałam mało…), więc włożyłam do kwadratowego naczynia i wstawiłam do mikrofalówki , najpierw na 400 W, na 3 minuty, potem na 6 minut na 600 w i już ciasto było gotowe!

W piekarniku najlepiej piec je w 170 C około godziny, do suchego patyczka.

Gościom bardzo smakowało. Myślę, że z tego ciasta wyszły by fajne muffinki, muszę kiedyś spróbować. Polko, dzięki Ci za inspirację i zebrane od gości pochwały.
Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.