Mazurek z masą migdałową

mazurek migdałowy

WSZYSTKIM CZYTELNIKOM MOJEGO BLOGA ŻYCZĘ RADOSNYCH I SMACZNYCH ŚWIĄT. NIECH WSPÓLNY STÓŁ ŚWIĄTECZNY STWORZY MAGICZNĄ ATMOSFERĘ I WYWOŁA U WSZYSTKICH PRZYJEMNY NASTRÓJ.

 

koszyk15

Mazurek nie był tradycyjnym ciastem wielkanocnym w moim rodzinnym domu, zagościł u nas dopiero kilka lat temu. Stało się to za sprawą mojej młodszej córki , która sama zabrała się za ten wypiek i robi go na Wielkanoc tradycyjnie od kilku lat.

W tym roku zrobiła go w mniejszej formie i zostało ciasta na drugi, mniejszy. Zrobiłam do niego masę migdałową, wykorzystując tarte migdały. Masę zrobiłam „na czuja”, wykorzystując przepis bazowy na domową polewę i  zagęściłam ją .

 

MAZUREK Z MASĄ MIGDAŁOWĄ

ciasto takie, jak tutaj

MASA MIGDAŁOWA

8 dkg masła

1/2 szklanki cukru-pudru

1/4 szklanki mleka

szklanka tartych migdałów

Mleko, masło o cukier puder rozpuściłam w garnku i gotowałam kilka minut na małym ogniu. Dorzuciłam tarte migdały , wymieszałam i jeszcze chwilę pogotowałam.

Masę przestudziłam i wylałam na podpieczony kruchy spód. Gdy zastygła ( w lodówce) ozdobiłam mazurek suszonymi śliwkami i rodzynkami.

Wyszedł pyszny , może dla niektórych zbyt słodki, ale w końcu mamy Święta, więc kiedy, jak nie teraz ? Można popić niesłodzoną kawą 🙂

Smacznego !

mazurek migdałowy2

 

 

5 przemyśleń nt. „Mazurek z masą migdałową

  1. Super masa, ale jak wsypałam zmielone migdały to odrazu się bardzo zagęściła, nawet nie wsypałam wszystkich. Finalnie miała konsystencję modeliny, więc taką zupełnie stężałą wyłożyłam i ugniotłam na kruchym cieście. Trochę spróbowałam i bardzo smaczna, mocno słodka choć dałam mniej cukru niż w przepisie. Napewno zrobię ją jeszcze w przyszłości choć zredukuję ilość cukru i być może tez migdałów.
    Pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.