Marynaty do mięs z grilla i przykładowe żeberka

żeberka z grilla

 

Jest rzeczą powszechnie znaną , że sekretem udanego mięsa z grilla jest jego uprzednie zamarynowanie. Dobra marynata dodaje mięsu smaku i odpowiedniej konsystencji, kruchości i soczystości. Postanowiłam w jednym miejscu zgromadzić swoje dotychczasowe doświadczenia w tej dziedzinie. Nie są to jednak  zalecenia obligatoryjne – każdy ma swoje gusta i preferencje, ulubione sposoby na dobre mięso z grilla.

 

grillowany-kurczak-tandoori

 

Najpierw kilka ogólnych uwag:

Kwaśne składniki marynaty, jak sok z cytryny, limonki, ocet winny czy balsamiczny oraz wino stosujemy nie dłużej niż pół godziny, bo za bardzo ścinają białko w mięsie ( nauczyłam się tego na warsztatach kulinarnych)

Mięsa „suche” jak piersi z kurczaka i indyka, schab, łopatka warto potraktować wilgotnymi składnikami, jak jogurt , olej, oliwa.

Mięsa poprzerastane tłuszczem , jak karkówka czy górne uda z kurczaka ( wyfiletowane lub z kością) lepiej potraktować marynatami bez oleju i oliwy, bo mięso będzie ociekać tłuszczem. No, chyba, że takie lubimy 🙂

Czasem najlepsza jest prostota – wysokogatunkowe mięsa, stekowa wołowina, polędwica można po prostu przyprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Ryby warto zawinąć w folię aluminiową posmarowaną olejem, dodając plasterek cytryny i świeże zioła w gałązkach – koperek, tymianek, pietruszka.

 

rybki z grilla

 

MARYNATY DO MIĘS Z GRILLA

duża  pierś z kurczaka – marynata ziołowa

oliwa

sól, pieprz kolorowy z młynka

majeranek, tymianek, oregano, szałwia

Piersi kurczaka pokroiłam w poprzek w paski i lekko rozbiłam. Posypałam solą, skropiłam oliwą i obtoczyłam w mieszance ziół. Wstawiłam na pół godziny do lodówki.

Udka i skrzydełka kurczaka – marynata tandoori

 Sól morska, pieprz młotkowany z kolendrą

 Papryka wędzona, bazylia suszona

 Trochę oliwy

 Łyżka pasty tandoori

 Górne udka pocięłam na mniejsze kawałki w poprzek , dolne ponacinałam do kości i rozłożyłam mięso , skrzydełka poprzecinałam na pół ( tak szybciej się grillują). Posypałam solą i sypkimi przyprawami, skropiłam oliwą i natarłam pastą tandoori. Wstawiłam do lodówki na ok. 3  godziny.

Potem grillowaliśmy  je po kilkanaście   minut z każdej strony.

podwójny filet z kurczaka – marynata pomarańczowa

2 łyżki ciemnego sosu sojowego

2 łyżki wyciśniętego soku z pomarańczy

pieprz młotkowany z kolendrą

pieprz ziołowy

łyżka oliwy

świeży ananas pokrojony w kostkę

trochę oleju sezamowego

Filet pokroiłam wzdłuż na mniejsze kawałki i lekko rozbiłam. Posypałam pieprzem ziołowym i młotkowanym z kolendrą, polałam ciemnym sosem sojowym i sokiem pomarańczowym oraz oliwą, wymieszałam. Wstawiłam do lodówki na godzinę. Grillowany doskonale smakuje z ananasem, świeżym lub z grilla.

Nadziewane roladki  z piersi indyka – marynata paprykowa

3 plastry piersi indyka

6 suszonych pomidorów z zalewy

6 plastrów serka pleśniowego

sól ziołowa, pieprz kolorowy, papryka słodka i wędzona

łyżka oliwy od suszonych pomidorów

trochę oleju do smażenia

Mięso lekko rozbiłam, posypałam przyprawami, skropiłam oliwą i wstawiłam do lodówki na pół godziny, żeby się trochę zamarynowało, bo z natury jest dość suche.

Potem na każdy plaster kładłam wzdłuż suszone pomidory i kawałki serka, zawijałam ciasne roladki. Kładłam je złączeniem do dołu na tackę grillową na kilkanaście minut z każdej strony.

roladki-z-indyka

 

2 filety z piersi kurczaka – marynata miodowo-cynamonowa

2 łyżki miodu

1/2 łyżeczki mielonego cynamonu

Sól, pieprz ziołowy

Pieprz młotkowany z kolendrą

Trochę oleju

Filety pokroiłam w paski w poprzek włókien i lekko rozbiłam. Posoliłam, posypałam  przyprawami, obtoczyłam w oleju i płynnym miodzie i wstawiłam do lodówki na pół godziny.

MIĘSNE FAWORKI – lekko przyprawione

6 kawałków z końca polędwicy wieprzowej

12 plastrów wędzonego boczku

sól, pieprz , majeranek

Do faworków możemy wykorzystać skrajne kawałki polędwicy, które nam zostaną po przygotowaniu głównego kawałka. Rozbijamy je w poprzek włókien, zabezpieczając mięso folią, dość cienko. Brzegi rozbijamy bardzo cieniutko, podwijamy formując prostokąt odpowiadający rozmiarem dwóm plastrom boczku i rozbijamy przyklepując je do siebie. Lekko solimy, posypujemy świeżo zmielonym pieprzem, ja dodałam od siebie jeszcze majeranek.

Kładziemy na nie paski  boczku , wzdłuż i na środku robimy nacięcie, jak przy faworkach.Możemy posypać je pieprzem. Górny lub dolny kawałek przewijamy przez to nacięcie i formujemy faworki.

faworki

 

Grillujemy po kilkanaście minut z każdej strony .

famies

 

4 filety z kurczaka

sól

Marynata różowa

3/4 szklanki jogurtu naturalnego

2 łyżki keczupu

łyżka musztardy paprykowej

pieprz czarny i ziołowy

tymianek

papryka wędzona

Filety pokroiłam w paski  w poprzek włókien i rozbiłam lekko na plastry. Posoliłam trochę.

Z jogurtu, keczupu, musztardy i przypraw zrobiłam marynatę i zanurzyłam w niej kawałki kurczaka, obtaczając je dokładnie. Wstawiłam na kilka godzin do lodówki.

Przed położeniem na grilla otrzepałam mięso z nadmiaru marynaty. Grillowaliśmy po ok. 5 minut z każdej strony.

GRILLOWANE FILETY Z KURCZAKA W PAPRYKOWO-OSTRYGOWEJ  MARYNACIE

 

4 filety z piersi kurczaka

papryka słodka i wędzona

sól, pieprz czarny i ziołowy

suszona bazylia

2-3 łyżki oliwy

łyżka sosu ostrygowego

2 łyżki keczupu

Filety lekko rozbiłam , posoliłam. Z oliwy, sosu ostrygowego, keczupu, papryk, bazylii i pieprzów zrobiłam marynatę i obtoczyłam w niej mięso. Wstawiłam do lodówki na godzinę. Grillowałam po kilka minut z każdej strony.

GRILLOWANY KURCZAK W JABŁKOWO-CYNAMONOWEJ MARYNACIE

4 filety z kurczaka

marynata :

2 łyżki soku jabłkowego

1/4 szklanki mocnej czarnej herbaty

łyżka oliwy

3 łyżki białego wina

sól do smaku

1/2 łyżeczki cynamonu

1/4 łyżeczki pieprzu ziołowego

1/2 łyżeczki imbiru

Filety z kurczaka lekko rozbijamy, tylko tyle, by nadać im odpowiedni kształt i nieco spłaszczyć. Posypujemy solą według uznania.

Z soku, ostudzonej herbaty,wina, oliwy , cynamonu, imbiru i pieprzu ziołowego robimy marynatę dokładnie mieszając składniki w miseczce, po czym zanurzamy w niej mięso i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Co jakiś czas przekładamy je i mieszamy. Jeśli planujemy tego kurczaka na obiad, najlepiej zrobić to zaraz po śniadaniu.

 

Przed grillowaniem wyjmujemy kurczaka z marynaty i odcedzamy na sicie, żeby się lepiej grillował.

kurczak grillowany

KURCZAK W POMIDOROWEJ MARYNACIE

 

4 filety z piersi kurczaka

4 łyżki keczupu

2 łyżki oliwy

sól, pieprz czarny i ziołowy

papryka słodka, chili

mielona kolendra, bazylia

Piersi kurczaka leciutko rozbiłam , zmieszałam składniki marynaty , włożyłam do niej mięso i wymieszałam dokładnie w miseczce, po czy wstawiłam do lodówki na kilka godzin. Grillowałam po kilka minut.

Marynata do karkówki

Karkówkę najpierw nieco rozbiłam, przyprawiłam solą, pieprzem ziołowym i czarnym, majerankiem i przyprawą warzywną oraz skropiłam lekko oliwą.Po godzinie w lodówce grillowałam.

Marynata do żeberek:

2 łyżki oleju, jeśli są chude

sos sojowy jasny ( 2 łyżki)

2 ząbki czosnku

łyżka- dwie  miodu płynnego

pieprz czarny i ziołowy

papryka słodka

Składniki marynaty mieszamy, obtaczamy w niej  żeberka i wkładamy do lodówki na godzinę-dwie. Grillujemy do miękkości.

GRILLOWANY KURCZAK W ZIOŁACH

4 filety z kurczaka
sól, estragon, majeranek, zielona czubryca
oliwa

Filety lekko rozbić, otoczyć w oliwie, posolić i posypać ziołami, odstawić do lodówki na godzinę.

MARYNATA WINNo-SOJOWA

filety z kurczaka
olej
2 łyżki sosu sojowego
½ szklanki białego wina
sól, pieprz ziołowy, imbir, estragon
Filety po umyciu kroimy w szerokie paski i lekko rozbijamy, najlepiej dłonią. Solimy, posypujemy przyprawami, mieszamy w misce z sosem sojowym, olejem i białym winem. Wstawiamy do lodówki na co najmniej pół godziny.

KURCZAK W MARYNACIE JOGURTOWO-MIĘTOWEJ

 

6 filetów z udek kurczaka

mały jogurt naturalny

2 łyżeczki przyprawy curry

1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego

garść listków mięty

sól do smaku

Filety lekko rozbijamy, solimy, posypujemy pieprzem ziołowym i curry. Obtaczamy w jogurcie, dosypujemy rozgniecione listki mięty i wkładamy do lodówki na kilka godzin.

KURCZAK Z GRILLA w marynacie sojowo-miodowej

kilka górnych części udek z kurczaka
Marynata:
oliwa
sos sojowy
miód
białe wino
przecier pomidorowy
sól, pieprz ziołowy , imbir, tymianek
Z kurczakowych udek  zdjąć skórę i wyciąć kości ( nie ma z tym wiele roboty). Opłukać , lekko posolić ( w marynacie jest sos sojowy), trochę rozbić. Przygotować  marynatę w następujących proporcjach: Na 3 łyżki oliwy łyżka sosu sojowego, łyżka wina, łyżeczka płynnego miodu, łyżeczka przecieru pomidorowego, reszta przypraw wg.gustu. Obtoczyć mięso w marynacie i wstawić do lodówki na co najmniej pół godziny, ale nie dłużej niż godzinę, bo wino zetnie białko w mięsie. Grillować obracając i polewając marynatą.

kurczak z grilla

8 przemyśleń nt. „Marynaty do mięs z grilla i przykładowe żeberka

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *