Marchewka z pomarańczą i czosnkiem

Przepis na taką marchewkę znalazłam na blogu Oli :2 smaki. Pochodzi z książki kucharskiej Jamiego Oliviera. Zmieniłam go trochę, zrobiłam w wersji wegańskiej i z nieco  innymi przyprawami.
Lubię smak warzyw z kuchenki mikrofalowej. W książkach kucharskich oferujących dania z kuchenki jest podkreślone, że warzywa zachowują witaminy i mikroelementy. a smakiem przypominają te gotowane na parze. Zdaję sobie sprawę, że są osoby nie ufające temu sprzętowi. Ale wszystkie moje przepisy można tez przygotować w tradycyjny sposób – w garnku, na patelni czy w piekarniku. Podaję przepis:

MARCHEWKA Z POMARAŃCZĄ I CZOSNKIEM

1/2 kg marchewki
1 pomarańcza
kilka ząbków czosnku ( ja dałam dwa)
2 łyżki masła ( ja zastąpiłam oliwą)
sól, łyżka cukru ( dałam trochę mniej)
Zioła: liść laurowy, gałązki pietruszki , tymianku itp.
Ja dodałam jeszcze łyżeczkę tartego imbiru
Marchewkę pokroić w kawałki, dodać oliwę, nieobrany czosnek, pokrojoną pomarańczę ( ja obrałam ze skórki), sól, cukier, imbir  i zioła. Wstawić do kuchenki na 12-15 min na 700 W. Zostawić chwilę w wyłączonej kuchence, aby „doszła”. Wyjąć zioła, czosnek obrać, pomarańczy zostawic tylko część. Dobrze smakuje z białym ryżem. Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.