Makaron z zielonym sosem

Raz pewna kucharka z Zielonej
Myślała, że to juz po niej
Bo szpinak dusiła
Nie była zbyt miła
A szpinak odezwał się do niej !

Danie ze szpinakiem będzie jutro, dziś w ramach przywoływania wiosny ( patrzę na śnieg za oknem, mimo słońca) i dla akcji zielonej Pinkcake – makaron w zielonym sosie, którego bazą są brokuły. Dodałam do sosu serek topiony, według pomysłu Antoniego
Innym zielonym składnikiem sosu jest por , jego część jasnozielona. Dodałam też trochę cebuli i czosnku, ale przejdźmy do rzeczy.

MAKARON Z ZIELONYM SOSEM

opakowanie ulubionego makaronu
duży brokuł lub paczka mrożonych
jasnozielona część pora
cebula
2 ząbki czosnku
bulion warzywny ( koże być z kostki)
serek topiony
sól, pieprz, gałka muszkatołowa, tymianek
oliwa
Makaron gotujemy al dente. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy pokrojoną cebulę i czosnek, szklimy. Dodajemy pokrojonego w półplasterki pora, smażymy kilka minut. Wkładamy pokrojone na różyczki brokuły ( jeśli mrożone, to po rozmrożeniu), smażymy. Zalewamy niewielką ilością bulionu, dusimy do miękkości, uzupełniając wyparowany płyn. Gdy warzywa są miękkie, wsypujemy przyprawy według uznania, gotujemy chwilę, wyłączamy ogień.
Wkładamy pokrojony serek i  rozgniatamy go z warzywami przy pomocy widelca lub ugniataczki do ziemniaków. Doprawiamy ewentualnie i sosem polewamy makaron. Smacznego !

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.